Lidé, kteří jsou na internetu neviditelní

20. srpen 2015

Jonathan Hirshon je veterán technologického PR. Prošel společnostmi jako Apple nebo Sony a magazín BusinessWeek ho označil za „gurua Silicon Valley“. Má ale jednu vlastnost, kterou byste u takového člověka nečekali: na celém internetu nenajdete ani jednu fotku jeho obličeje.

Hirshon se už v 90. letech rozhodl, že bude hrát s internetem hru. Jak dlouho se mu podaří zabránit tomu, aby na webu byla jeho fotografie. „Jen dvakrát se stalo, že mě někdo vyfotil a bez mého svolení nahrál mou fotku na internet. V obou případech byly po požádání smazány,“ řekl Hirshon webu Fast Company, který zveřejnil jeho exkluzivní profil (pochopitelně bez fotografií).

V poslední době ho ale začalo znervózňovat rozrůstání sociálních sítí a rozmáhající se bezpečnostní kamery. Přiznal si, že je možné, že velmi brzo se na internetu přes všechno jeho snažení jeho tvář objeví. Rozhodl se svému novému uvědomění přizpůsobit svou taktiku. Když nemůže zabránit nahrání své fotografie na internet, může alespoň znemožnit, aby na ní byl identifikován.

03453620.png

Google i Facebook si totiž mapuje podobu otaggovaných obličejů a podle vytvořeného vzoru se vás pak snaží poznat. Hirshona napadlo, že místo toho, aby dál bojoval bitvu, kterou nemůže vyhrát – tedy snažit se udržet fotky svého obličeje mimo internet – stačí, aby zmátl algoritmy natolik, že stejně nikdo nebude moct jeho pravou podobu vyhledat. Poprosil tedy své přátele na Facebooku a Google+ (ano, překvapivě je i přes svou averzi k fotkám na internetu na obou těchto sítích), aby ho otaggovali ve fotkách a obrázkových vtipech, které jim ho připomínají. Tedy nikoliv fyzicky, ale pocitově. Algoritmy si tak vytvoří značně zkreslenou představu o jeho podobě, pokud se jim to vůbec povede. „Je to v podstatě kombinace psychologického, sociálního a algoritmického hackingu,“ popsal svou snahu webu Fast Company.

O něco podobného se snaží také Kirk Kaiser. Ten se pokusil o jinou metodu – poštval proti sobě dva různé algoritmy. Proti rozpoznávacímu systému Facebooku, který se jmenuje DeepFace, postavil variantu rozpoznávacího algoritmu Google DeepDream, který po svém zveřejnění letos v létě začal zaplavovat internet surreálními obrázky plnými duchů psů. Fotky svého obličeje nechal znetvořit DeepDreamem a pak se v nich otaggoval, aby zmátl DeepFace a zkreslil představu tohoto algoritmu o své podobě.

Jonathan Hirshon přirovnává svoje snažení ke scéně z filmu Spartakus, ve které římská vojska slibují nepotrestat vzbouřené otroky, když vydají svého vůdce Spartaka. Postupně si všichni stoupnou a tvrdí, že Spartakus jsou právě oni – a Římané jsou tak neschopni vůdce vzpoury identifikovat. Hirshon doufá, že stejně ho nebude schopný rozpoznat Google nebo Facebook.

Snažení Kaisera i Hirshona působí spíš jako vtipný experiment než způsob, jak si zajistit vizuální anonymitu na internetu, který by mohlo následovat víc lidí. Jonathan Hirshon ale přesto bere celou věc poměrně vážně. „Asi jste si všimli, že do technologie rozpoznávání tváří celkem vidím,“ odpovídá v rozhovoru pro Fast Company na otázku, proč se do svého náročného projektu pustil.„Pracoval jsem v mnoha společnostech z informačního a bezpečnostního sektoru. Víc asi nemusím říkat, ať si lidi udělají vlastní představu.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.