Live stream jako občanská žurnalistika i obrana

20. červenec 2016

V technologickém světě se děje docela často, že se pro nenápadnou službu najde využití dalece překračující její původní účel. Když Facebook do svého mobilního klienta zabudoval tlačítko pro vysílání živých přenosů, spustil tím očekávanou vlnu streamů z večírků, oslav a dalších banálních událostí – to ale platilo jen do července. Začátek měsíce totiž ukázal, že i jednoduchá funkce může mít politické i společenské dopady.

Jeden takový facebookový stream se totiž v prvním červencovém týdnu dostal i do hlavního bloku televizních zpráv. Jeho autorkou je Diamond Reynolds, která ho začala přes Facebook vysílat bezprostředně poté, co jejího muže v Minnesotě postřelil policista při kontrole auta. Ukazuje na něm jak umírajícího manžela Philanda Castila, tak i zbraň a tvář střelce. „Chtěla jsem jen ukázat pravdu,“ řekla později Reynolds v odpovědi na otázku, proč se video, které během následujících pár hodin vidělo přes 3,2 milionu uživatelů, rozhodla sdílet.

Spuštění funkce Facebook Live a jejího rivala Periscope tak možná bude mít větší společenské důsledky, než by se mohlo zdát. Live streaming je totiž podle mnohých nejnovější formou občanské žurnalistiky. Umožňuje s bezprostředností větší než kdy dřív přinášet autentická svědectví a prostřednictvím sociálních sítí je pak dostat k velkému počtu lidí. Ti na videa navíc mohou v reálném čase reagovat, jak se stalo i v případě Reynolds, které její diváci psali, ať nepřestává natáčet.

Celá záležitost má ale ještě jednu rovinu. Po Castilově případu totiž začala řada lidí napříč Spojenými státy streamovat i rutinní policejní kontroly. A protože se na v reálném čase přenášená videa mohou dívat i stovky lidí, může to policisty přimět ke korektnějšímu a klidnějšímu chování. Zvláště v Americe zmítané dalšími a dalšími případy policejního násilí a zvůle je to vítaný způsob, jak podobným situacím mohou občané alespoň částečně zabránit.

Čtěte také

Je tu samozřejmě i stinná stránka, kterou představují živé streamy trestných a kriminálních činů – jak tomu bylo nedávno např. ve Francii, kdy jsme mohli za mužem slibujícím věrnost Islámskému státu zahlédnout i jeho rukojmí. Neškodná a pozitivní využití živého streamování ale zatím převažují. Jestli se live streamy stanou novým prostředkem občanské aktivizace, zatím nevíme. Možná jím nakonec bude něco, od čeho bychom to vůbec nečekali – protože jestli výše zmíněné případy něco ukazují, je to fakt, že všechna možná využití technologií prostě nedokáže nikdo předem odhadnout.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.