Na Twitteru vrcholí okupace po 45 letech

20. červen 2014

Dnes se uzavře týdenní projekt Českého rozhlasu na Facebooku a Twitteru, který v reálném čase přibližuje okupaci Československa v roce 1968.

Dnes večer se na sociálních sítích Facebook a Twitter uzavře velký projekt Českého rozhlasu, který připomíná okupaci Československa před 45 lety. Uživatelé obou platforem mohli od minulého týdne sledovat v reálném čase události, které se odehrály v srpnu 1968. Všechny aktualizace naskakovaly přesně v dobu, kdy se staly, jen s pětačtyřicetiletým zpožděním. Na Twitteru i na Facebooku jsou kromě textových zpráv také fotky, zvuky a dokumenty. Oba profily vyvolaly velký zájem. Na Facebooku sleduje okupaci přes 8000 lidí, na Twitteru další čtyři tisíce.

Projekt nazvaný Srpen 1968 se symbolicky uzavře v době, kdy se před 45 lety vrátili českoslovenští představitelé z jednání v Moskvě a oznámili národu, že okupační armády u nás - v uvozovkách – dočasně zůstanou.

Český rozhlas se při přípravě tohoto speciálu inspiroval u podobných zahraničních projektů. Loni mohli například uživatelé Twitteru sledovat plavbu Titaniku v reálném čase až do chvíle, kdy narazil na ledovec a začal se potápět.

Na Twitteru také probíhá druhá světová válka. Momentálně je v roce 1941. Anglické zpravodajství o dění na válečných frontách odebírá skoro 300 tisíc uživatelů.

Nokia má vlastní tablet

Rodina výrobců tabletů se brzy rozroste o finskou společnost Nokia. Na internet unikly první snímky nového zařízení s operačním systémem Windows RT. Desetipalcový tablet má krycí název Sirius, je tenčí než iPad a bude v různých barevných provedeních. Jeho displej nabídne rozlišení 1920 na 1080 bodů a uvnitř bude čtyřjádrový procesor. Baterie by měla vydržet deset hodin v kuse. Oficiálně prý firma ukáže tablet novinářům na tiskovce v New Yorku, která se má konat 26. září.

02952690.jpeg

Steve Ballmer odchází

Ředitel Microsoftu Steve Ballmer se rozhodl v průběhu příštích dvanácti měsíců odstoupit ze své funkce. „Je to pro mě emotivní a obtížná věc. Činím tento krok v nejlepším zájmu firmy, kterou miluji. Kromě rodiny a nejbližších přátel je věcí, na které mi záleží nejvíce,“ napsal zaměstnancům. Ačkoliv Ballmer odchází do důchodu, zůstává jedním ze spolumajitelů firmy.

Internet pro všechny

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg minulý týden spustil iniciativu Internet.org. Snahou této asociace technologických firem je nabídnout přístup na internet dalším pěti miliardám lidí. Momentálně má internetové připojení pouhá třetina celosvětové populace. Kromě Facebooku se na projektu podílí Samsung, Nokia, Qualcomm, Ericsson, Opera a MediaTek. Společně chtějí vytvářet projekty a motivovat průmysl i vlády, aby usnadnily obyvatelům svých států cestu do online světa.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio