Nejbizarnější sociální sítě: Od tajných přání až po kníry

22. červenec 2014

Facebook a Twitter jsou skvělé sociální sítě, když chcete udržovat kontakty se svými spolužáky, přáteli a kolegy. Ale možná potřebujete poradit, jak vytvarovat dokonalý knír jako Salvador Dalí, anonymně si postěžovat na šéfa nebo byste si přáli světový mír.

Whisper.sh

Whisper je sociální sítí pro všechny, kdo se chtějí svěřit s něčím, co by nemělo spatřit světlo světa. Síť je založena na anonymitě. Uživatelé tu sdílí grafické kartičky, na které píší svá tajemství. Uživatelé mezi sebou komunikují pouze prostřednictvím reakcí na tyto příspěvky. Nikdo tu nemá svůj osobní profil nebo zeď. Nelze tak říct, kdo který příspěvek napsal. Po nainstalování aplikace do chytrého telefonu si jen zvolíte PIN kód.

V tomto ohledu je to přesný opak mainstreamových sociálních sítí postavených na profilech uživatelů, kde se lidé snaží prezentovat v tom nejlepším možném světle. Forbes tuto síť dokonce nazval anti-Facebookem. Podle serveru Mashable by právě taková aplikace mohla být odpovědí na kyberšikanu.

Sobrr.me

Sociální síť na jednu noc. Doslova. Pokud už jste někdy litovali toho, co jste napsali na sociální sítě takzvaně pod vlivem, pak vás tohle bude bavit. Veškerý obsah ze Sobrru zmizí za 24 hodin. Všechny příspěvky, fotky, dokonce i přátelství. U kontaktů máte možnost nastavit je tak, aby nezmizely. Pokud ale druhá strana trvání přátelství nenastaví také, máte smůlu. Kontakt se po 24 hodinách stane zapomenutou minulostí, stejně jako všechno ostatní. Zakladatelé tak reagovali na to, že sociální sítě neustále zaznamenávají naši minulost. Co jednou zveřejníte, je už navždy někde uchováno.

StachePassions.com

Jste posedlí kníry? Pak zkuste StachePassions.com. Obsah je rozdělen podle tvarů knírů, takže pokud potřebujete poradit, jak vytvarovat konkrétní kreaci, nebo máte poměrně přesnou představu o kníru svého budoucího partnera, pak by se vám tato síť mohla hodit.

Impossible.com

03170427.png

Impossible je sociální síť, jejíž myšlenkou je šířit laskavost. Chtělo by se říct, že je to vlastně takový obyčejný komunitní bazar. Můžete tu nabídnout svou pomoc ostatním – ať už je to něco, co už nepotřebujete, nebo vaše znalosti. Na druhé straně jsou uživatelé, kteří si něco přejí.

To, co dělá Impossible neobyčejným, je fakt, že se tu nepočítá s žádnou protislužbou nebo úplatou. Proto se tu také jednotlivým příspěvkům říká „přání“ a „poděkování“. Přát si můžete, cokoliv vás napadne – třeba nového šéfa, nebo aby vám někdo pomohl uklidit. Vaše přání samozřejmě nemusí být vyslyšeno. Pokud vám ho někdo splní, pak jediné, co se od vás očekává, je poděkování.

REMcloud.com

Jestli jste se už sami sebe někdy ptali, zda se podobné sny jako vám zdají i jiným lidem, pak i pro vás už existuje sociální síť. Je to REMcloud.com. Můžete sem napsat, co se vám zdá, a v databázi vyhledávat, jestli se něco podobného zdálo i ostatním. Dokonce je tu statistika trendů. Aktuálně uživatelé nejčastěji sní o Baracku Obamovi.

autor: Blanka Mikulášková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.