Nositelné technologie nemají umět všechno

3. březen 2015

O wearables se mluví čím dál tím častěji jako o „the next big thing“ – tedy další velké technologické novince, která změní svět. Pro většinu lidí však zatím představují takzvané nositelné technologie nepříliš elegantní zařízení jako Google Glass, Apple Watch nebo desítky fitness trackerů. Kdy wearables naplní svůj potenciál?

Applu se na rozdíl od Googlu daří budovat kolem svých chytrých hodinek dostatečný humbuk. I tak se zdá, že úspěch Apple Watch, které zlí jazykové označují za pouhý chytrý telefon přilepený na vaše zápěstí, bude značně záviset na tom, jestli se společnosti podaří udělat díru do světa se službou Apple Pay. Google Glass má potíže se uchytit jako další generace technologicko-módního doplňku. Na ulici je nikdo moc ochotně nosit nechce, a možná proto není od věci, že se Google snaží přešaltovat a své chytré brýle chce prodávat jako pomůcku na pracoviště.

Kde je však slibované kouzlo wearables, které mají naprosto proměnit způsob, jakým žijeme? V současnosti až třetina uživatelů svoje wearable hračky do půl roku odkládá někam do šuplíku, nebo rovnou prodává přes eBay.

„Oblečení nás provází celým životem. Nositelné technologie nemusí sestávat z klasických obvodů a baterií. Celé odvětví je momentálně poměrně rozpolcené na ty, kteří nahlíží na wearables jako na zařízení, a na ty, kteří uvažují o fibre science – a vidí tedy wearables spíš jako materiály,“ říká v rozhovoru pro web Business of Fashion Amanda Parkes, šéfka oddělení vědy a výzkumu z brooklynské firmy Manufacture zabývající se takzvanou hybridní módou.

Mnoho odborníků se shoduje na tom, že by se wearables neměly snažit být jakýmsi švýcarským armádním nožem, který sice umí spoustu věcí, ale žádnou pořádně. S Amandou Parkes v tomto ohledu souhlasí také Ben Wood z CCS Insight. Britskému deníku Telegraph zmínil jako příklad úžeji definovaného produktu například bundu, která vibracemi na levém či pravém rameni naviguje svého majitele. Zároveň však varuje před příliš úzkou profilací těchto hraček. Ta může vyznívat až absurdně a odradit potenciální zákazníky. „Jednou z největších potíží současných wearables je, že jsou tak trochu řešením teprve hledajícím problém, který vyřeší,“ dodáva Wood.

03329087.jpeg

Podle Amandy Parkes leží budoucnost nositelných technologií právě v chytrém textilu. Odvětví wearables podle ní přesvědčí masy zákazníků teprve v momentě, kdy se jeho těžiště přehoupne ze zařízení k chytrému oblečení. Až to totiž nabídne zákazníkům atraktivní míru personalizace v kontrastu se současným stavem, kdy máte možnost výběru z několika málo modelů a barev chytrých hodinek.

Největší překážkou ve vývoji chytrého oblečení je momentálně energie. Baterie jsou příliš velké a technologie bezdrátového přenosu energie je prozatím v plenkách. Alternativy v podobě průběžného nabíjení solárními panely nebo pohybem zatím také nikdo dostatečně nezdokonalil. Na opravdový průlom si tak asi, podobně jako u samořídících aut a vlastně i 3D tisku, budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.