Pirátský Popcorn Time prolomil okovy App Storu Applu

14. duben 2015

Open source projekt Popcorn Time umožňující pirátsky streamovat filmy a pořady už přes rok děsí nejen Hollywood, ale i Netflix. Nyní se jedné z jeho mutací podařil obrovský průlom. Ten paradoxně nesouvisí ani tak s pirátskými streamy, jako s potenciálním ukončením vlády pevné ruky Applu nad softwarem instalovaným na jeho tablety a telefony (a ostatně i televize). Popcorn Time tak získává dalšího mocného nepřítele.

Až doteď vždy platilo, že na zařízení se systémem iOS si můžete nainstalovat jenom aplikace, které naleznete v oficiálním App Storu. Pokud jste si chtěli nainstalovat Applem neschválené aplikace, museli jste na svém zařízení nejprve provést takzvaný jailbreak. Na to si přece jen většina uživatelů netroufla – ať už z důvodu složitosti, nebo pochybné legality tohoto kroku.

Vývojáři švédské odnože Popcorn Time teď ale možná přišli na způsob, jak tuto restrikci obejít. Minulý týden vydali instalátor Popcorn Time pro iOS zařízení, který vám umožní si aplikaci nainstalovat z počítače s Windows – obdobný instalátor pro OS X počítače má být k dispozici do několika týdnů. Na první pohled se může zdát, že pouze našli skulinku v restriktivním systému Applu, která půjde zalepit jednoduchým updatem. Serveru TorrentFreak však programátoři Popcorn Time řekli, že jsou připraveni na dlouhý boj s technologickým gigantem, který už předem přirovnávají ke hře kočky s myší.

Pokud se jednoduchý způsob instalace Popcorn Time na iOS zařízení udrží, půjde o prohloubení přímočarého zážitku, díky kterému je tento pirátský software tak úspěšný. V porovnání s pirátskými weby a torrentovými portály, zahlcenými malwarem a viry, je totiž používání Popcorn Time skrz jednoduché rozhraní přístupné i laickému uživateli. V době, kdy internet ovládá freemium model, je představitelné, že si určitě procento uživatelů Popcorn Time ani neuvědomuje, že se jeho používáním dopouští něčeho nelegálního.

Samotný fakt, že se Popcorn Time dostal do iOS zařízení, nemusí být až tak přelomový. Mnoho lidí asi aplikaci nebude využívat na neustále se zvětšujících, ale stále malých obrazovkách iPhonů. Apple TV zatím nebylo prodáno tolik, aby využívání aplikace na této platformě významně zvedlo průměr. Nehledě na to, že cílová skupina uživatelů Apple TV se bude s cílovou skupinou Popcorn Time značně míjet. Těžištěm Popcorn Time na iOS se tak pravděpodobně stanou stovky milionů prodaných iPadů.

03360733.jpeg

Nejzajímavější však bude sledovat, jak si Popcorn Time povede ve válce na dvou frontách. Kromě Hollywoodu a Netflix po něm teď totiž půjde i Apple, který si restrikce instalací softwaru na svá zařízení fanaticky hlídá. Pokud se Popcorn Time podaří otevřít stavidla Applem neschválených aplikací, virtuální svět „jablíčkářů“ to značně promění.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.