Posledního „hacku“ Gmailu se příliš bát nemusíte. Stejných hesel ano

11. září 2014

Uplynulo jen něco přes týden od posledního výrazného hackovacího skandálu a už tu máme nový. Na ruském fóru o bitcoinech se v noci z úterý na středu objevil textový soubor s údajnými hesly k pěti milionům gmailových účtů. Skutečně zasažených účtů ale je pravděpodobně jen zlomek.

Je nepravděpodobné, že by hesla byla ukradena přímo Googlu (který na rozdíl od Applu bere zabezpečení účtů svých uživatelů daleko vážněji). Společnost dokonce vydala prohlášení, ve kterém tvrdí, že jejich systém nebyl napaden. Hesla tak nejspíše pochází ze starších hacků jiných služeb a ten, kdo jejich masivní seznam kompiloval, spoléhal na to, že lidé používají na různých účtech stejná hesla.

Tuto teorii podporuje i to, že v předchozích týdnech byly na stejném ruském fóru zveřejněny obdobně rozsáhlé seznamy hesel z dvou jiných, tentokrát ruských serverů. Pokud je původ hesel skutečně takový, dá se očekávat, že brzy budou zveřejněny ještě další seznamy, týkající se jiných serverů.

Podle Googlu je jenom 60 % z účtů, u kterých bylo heslo zveřejněno, aktivní. A u většiny z nich nejsou uniklé údaje aktuální. V důsledku se přímé ohrožení týká přibližně jednoho až dvou procent účtů, které se v leaku nacházely. Majitele těchto až 100 tisíc účtů Google prý ihned kontaktoval a vyzval k promptní změně hesla.

Zástupci společnosti zároveň doporučují, aby si uživatelé zřídili takzvané dvoustupňové ověření identity. To spočívá v tom, že v momentě, kdy se vy (nebo někdo jiný) snažíte změnit klíčové údaje ve svém účtu, jako například heslo, na váš telefon je zaslán kód, který je nutné zadat do vašeho gmailového účtu, aby byla změna potvrzena.

03204777.jpeg

Jakkoliv je tento způsob zabezpečení momentálně asi nejvyváženějším, co se týče pohodlnosti a bezpečí, je nepravděpodobné, že si ho i přes tento poslední únik hesel zřídí mnoho uživatelů. Ne každý chce totiž v postsnowdenovském světě poskytovat internetovým společnostem větší množství svých osobních údajů.

Podle všeho by se tento únik měl týkat převážně účtů v ruštině, španělštině a angličtině. Pokud se ale stejně chcete ujistit, že vaše heslo neuniklo, link na vyhledávač najdete tady (jestli server reaguje pomalu, buďte trpěliví, nejste totiž jediní, kdo bezpečnost svého mailu ověřuje právě teď). Změna hesla ale nikdy neuškodí, a tak vám doporučuji si ta svoje aktualizovat, ať už se na seznamu najdete, nebo ne. A hlavně si nenastavujte všude stejná.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka