Profesor Takahaši chce, abyste nosili po kapsách roboty

1. září 2015

Pokud patříte mezi asi 60 procent Čechů, kteří podlehli smartphonové revoluci, pravděpodobně máte teď v kapse nebo rovnou v ruce chytrý telefon. Možná vám stále přijde jako zázrak, že s sebou všude nosíte malý počítač s mnohonásobně větším výkonem, než měl navigační počítač Apolla 11, když přistálo na Měsíci. To si ale nemyslí japonský profesor a ředitel robotické společnosti Robo Garage Tomotaka Takahaši. Ten by chtěl, aby do deseti let většina populace nosila místo smartphonu v kapse malinké roboty.

Takahaši má za sebou mnoho let práce s roboty – vytvořil už víc než 40 různých modelů. Postavil například robota, který měl za úkol vyšplhat se po laně ze dna Grand Canyonu. Před třemi lety pak vytvořil robota Robiho, který reaguje na víc než 200 povelů – umí tančit, zpívat, dělat kliky nebo třeba dálkově ovládat televizi. Od té doby se Takahaši zaměřil především na rozvoj komunikačních schopností robotů.

Tvrdí totiž, že chytré telefony už narazily na strop svých schopností. Jejich hlavní vadou je omezený způsob, jak s nimi můžeme interagovat, komunikovat. „Mluvíme na různá zvířata – i na rybičky nebo želvy, ale na hranaté krabice a obrazovky ne,“ říká Takahaši. Proto podle něj musí být další zařízení, které změní naše životy tak jako chytré telefony, nejen „chytré“, ale přímo „jako živé“. Ze stejného důvodu pak prý nemohou uspět wearables jako Apple Watch nebo Google Glass.

Čtěte také

Jeho kapesní robot by měl spatřit světlo světa v příštím roce. Měl by být připojený k internetu a kombinovat v sobě prvky osobních asistentů, jako je Siri nebo Facebookem nedávno spuštěný M. Jeho základní využití by mělo být podobné. Připomene vám, že jste dlouho nejedli, a rovnou poradí, že za rohem je restaurace, kde by vám mohlo chutnat. Jeho stěžejní výhodou oproti chytrým telefonům má ale být, že bude všude hmatatelně s vámi. „Až budeme mít kapesní roboty, budeme jim říkat věci jako ‚dnes je chladno‘ a ‚jsem smutný‘ – tedy věci související s našimi základními emocemi. Robot nám nemusí odpovědět nic zvlášť užitečného, stačí, když bude reagovat tak, jak by na takovou informaci odpověděl člověk,“ popisuje Takahaši svůj záměr.

Takahašiho nadšení nesdílí profesor Richard Alan Peters. „Jakkoliv může být práce s počítači frustrující, alespoň neinteragují s naším fyzickým okolím. Jakkoliv pro nás mohou osobní roboti být velmi užiteční, postaví nás tím před ještě daleko větší úroveň frustrace z nefunkčnosti. Když takový robot něco podělá, pravděpodobně něco rozbije,“ vysvětluje svou skepsi Peters pro server Gizmodo.

Velkou překážkou Takahašiho vize je pochopitelně finanční nákladnost. První verze jeho zatím nepojmenovaného robota by měla stát v přepočtu až přes 40 tisíc korun. Takahaši v tom však problém nevidí. „Mým cílem je, abyste si mohli koupit humanoidního robota na měsíční splátky v obchodě s telefony, místo toho, abyste si koupili drahého robota ve specializovaném obchodě a až potom se snažili přijít na to, jak ho zapojit do svého života,“ vysvětluje. Jestli se mu svým nadšením podaří strhnout dostatečný počet lidí, se dozvíme za rok, kdy se má jeho robotické dítko začít prodávat.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka