Streamování televize není pro každého

21. říjen 2014

Nové české služby, které chtějí umožnit svým uživatelům zpětně si přehrávat vysílání volně dostupných televizních stanic, ještě ani nezahájily plný provoz a už se na ně řítí žaloby. Ustojí Grabuj.cz a TV4you těžký start?

Od začátku letošního roku rozjíždějící se český streamovací server Grabuj.cz má novou konkurenci v podobě společnosti TV4you, za kterou stojí bývalý ředitel České televize a ministr kultury Jiří Balvín. Obě společnosti nabízejí v principu totéž – možnost streamovat zpětně záznamy z volně dostupných českých televizních stanic. Zatímco Grabuj.cz se chystá mít jak neplacenou verzi, ve které bude mít uživatel omezený počet momentálně uložených videí, tak i placenou, kde toto omezení odpadne, TV4you má údajně zůstat neplacené a zisk generovat pouze z reklamy.

Jak Grabuj.cz, tak TV4you tvrdí, že jejich činnost je v souladu se zákonem, jelikož pouze poskytují službu umožňující uživatelům pořídit si kopii pro osobní potřebu. „Člověk má právo si pro svou potřebu pořizovat nahrávku, a jestli to je na harddiskovém videorekordéru, za pomoci videokarty v notebooku, nebo využije nějaké cloudové řešení, jako máme třeba k dispozici my, tak by v tom neměl být rozdíl,“ shrnul svůj postoj technologickému webu Lupa.cz jeden ze zakladatelů Grabuj.cz Luděk Vokáč.

03233713.png

V letošním roce narazila na těžký odpor obdobně fungující americká služba Aereo. Dokud její činnost nepozastavil soud, umožňovala svým uživatelům streamovat (jak živě, tak zpětně) volně dostupné americké televizní stanice za pomoci zapůjčených miniaturních antén. Osud této společnosti momentálně leží v rukou amerického Nejvyššího soudu a vývoj kauzy svou zamotaností a absurditou připomíná jak Schrödingerovu kočku, tak Hlavu 22.

Paradoxně však Aereo nemá největší problém se zpětným streamováním už odvysílaných pořadů. Případ, který řeší Nejvyšší soud, se týká primárně živého streamování, které například Grabuj.cz ani nemá nabízet. Předmětem sporu je například to, kolikaminutové zpoždění vysílání je přijatelné jak pro Aereo, tak pro televizní stanice. Podle právníků Aerea však soudní procesy a pozastavování činnosti společnost mezitím doslova ždímají.

Ani české televizní stanice nejsou z českých kolegů Aerea příliš nadšení a údajně už chystají právní kroky. Zároveň je otázka, jak moc uživatelů dokážou české služby přitáhnout. Kolik českých televizních diváků bude schopných a ochotných zkoumat nové technologické způsoby, jak se dostat ke svým oblíbeným pořadům? Jestli tedy vstup na trh, který může být nesnadný i pro přímočařeji cílené služby, Grabuj.cz a TV4you zkomplikují právní obtíže, mohlo by to obě služby pohřbít.

Spustit audio