Taylor Swift zná svou cenu a nechce být streamována

4. listopad 2014

Přestože je Spotify jednou z největších streamovacích společností, chybí jí v katalogu spousta velkých jmen. Nejvýřečnějším kritikem je asi Thom Yorke, ale pomocí této služby si zároveň nepustíte takřka nic relevantního od The Beatles. Po vydání svého nejnovějšího alba se k zástupu interpretů ignorujících Spotify rozhodla připojit i Taylor Swift.

Taylor Swift se rozešla se Spotify

Zpěvačka Taylor Swift není známá jenom svými pomstychtivými texty o rozchodech, ale také nekompromisním postojem k streamovacím službám typu Spotify. Své nové album 1989 nejenže nezveřejnila na Spotify, ale navíc při této příležitosti nechala odstranit i svoje starší nahrávky. Připojila se tak k řadě hudebníků, kteří nejsou spokojeni s výší licenčních poplatků, které jim Spotify vyplácí. Společnost se brání tím, že vydavatelstvím a samotným hudebníkům přerozděluje 70 procent svých příjmů. Letos by podle serveru Business Insider měla vyplatit v licenčních poplatcích okolo jedné miliardy dolarů.

Před dvěma lety, když Swift vydala album Red, nechala ho nahrát i na Spotify až několik měsíců po jeho vydání – ve snaze zvýšit úvodní prodeje alba. Je sice možné, že i tentokrát chce Taylor Swift využít hypu okolo vydání nového alba a po nějaké době opět svolí k zpřístupnění svých nahrávek na streamovacích službách. Z jejího zamyšlení, které zpěvačka napsala v červnu pro Wall Street Journal, to ale příliš nadějně nevypadá. „Doufám, nejen kvůli budoucnosti hudebního průmyslu, ale i budoucnosti každé mladé dívky, kterou potkám, že si uvědomí svou cenu a bude na ní trvat,“ napsala Swift. Na ceně Spotify se rána v podobě absence hudby jedné z nejprodávanějších zpěvaček současnosti pravděpodobně příliš pozitivně neodrazí.

Thoughtful.org spojuje principy crowdfundingu a charity

Na nápad založit Thoughtful.org přišel Derek Rey během zkušenosti s onkologickou léčbou své matky. „Je to vyčerpávající proces i pro někoho s rodinou a dobrým pojištěním. Inspirovali mě lidé, kteří nikoho nemají a musí se jezdit léčit sami, nebo nemají žádné nebo jen neadekvátní zdravotní pojištění. Doufám, že budou používat náš web,“ řekl Rey serveru TechCrunch. Cílem Thoughtful.org je pomoci lidem se zdravotními potížemi a v nouzi alespoň s finanční stránkou jejich těžkostí.

Na rozdíl od toho, jak funguje Mekka všech crowdunfingových serverů Kickstarter, si Thoughtful.org nestrhává poplatek. Web vám pouze při placení nabídne možnost poskytnout volitelný příspěvek na provoz. Dalším zásadním rozdílem oproti Kickstarteru je, že není nutné, aby uživatel vybral celou žádanou částku, aby transakce proběhla. Aby společnost omezila nebezpečí zneužívání svých služeb, před schválením jednotlivých kampaní volají zaměstnanci Thoughtful.org zadavatelům.

Bitcoinoví bratři

03049556.jpeg

Těžení bitcoinů spočívá v ověřování řetězců dat a je měřeno v hashích (megahashích, gigahashích a tak dále). Pro zjednodušení je tento proces běžně přirovnávaný k hledání prvočísel – čím víc jich člověk objeví, tím složitějším se stává samotné hledání. Se stoupající popularitou bitcoinů v kombinaci s nestálostí jejich ceny (nehledě na občasné propady) se z těžení stala pro jednotlivce nevýnosná záležitost. Běžnému počítači by trvalo vytěžení několika málo bitcoinů tak dlouho, že cena za vybavení a energii převyšuje vytěžené množství kryptoměny. Berlínští bratři Mark a Maik Wellovi, kteří vedou společnost Bitcoin Brothers, tvrdí, že s pomocí svého vyladěného superpočítače dokážou množství energie vydané na těžení bitcoinů srazit téměř o polovinu z 0,376 na pouhých 0,19 joulů na gigahash. Třeba se i Wellům podaří stát se nejen bitcoinovými bratry, ale i bitcoinovými barony.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.