Telegram chce být bezpečným Messengerem, který nemá vydělávat

18. srpen 2015

V Berlíně sídlí aplikace, za kterou stojí zakladatelé „ruského Facebooku“, sítě VKontakte, bratři Pavel a Nikolai Durovové. Poté, co byl Pavel Durov na začátku roku 2014 z VKontakte vypuzen – tato síť podle jeho slov přešla plně pod kontrolu spojenců prezidenta Vladimira Putina – se i se svým bratrem naplno vrhl do rozvíjení své aplikace Telegram.

Když na začátku roku 2014 na několik hodin spadla služba WhatsApp, zaznamenal Telegram 5 milionů nových uživatelů. Dnes přes něj posílají její uživatelé přes 10 miliard zpráv denně. Pro srovnání to je jen asi čtyřiapůlkrát méně, než pošlou denně uživatelé Facebooku, WhatsAppu a Facebook Messengeru. Na těchto platformách podle dat Facebooku (který vlastní WhatsApp) uživatelé posílali dohromady 45 miliard zpráv každý den.

Jakou má tato aplikace výhodu oproti zmíněným službám? Především tu, že v sobě kombinuje přehledné a jednoduché uživatelské rozhraní a základní úroveň enkrypce. Důvěru, jakou mají tvůrci aplikace ve svůj kód, mimo jiné vyjadřuje i to, že pravidelně vypisují odměny v řádech statisíců dolarů pro white-hat hackery, kteří dokážou jejich enkrypci prolomit a o svůj hack se s Telegramem podělí.

V dubnu 2014 ohlásil Pavel Durov na svém facebookovém profilu, že hledá místo, kde by se se svým týmem a novou aplikací mohl usadit. „Nemáme rádi byrokracii, policejní státy, velký státní aparát, války, socialismus a nadměrnou regulaci. Máme rádi svobodu, silné soudnictví, volný trh, neutralitu a občanská práva,“ napsal Durov. „V Rusku nejsou jasná pravidla,“ řekl v rozhovoru pro časopis Wired. „V minulosti to vypadalo, že bych mohl mít v Rusku potíže, ale nebál jsem se tehdy a nebojím se ani dnes. Strach tě paralyzuje a znemožní ti kráčet kupředu.“

03452486.png

Letos v červenci byla aplikace Telegram zablokována čínskou vládou. Té se nelíbí funkce Telegramu nazvaná Secret Chat, která záznam on-line rozhovoru sama po chvíli smaže. Podle komunistického deníku Žen-min ž'-pao pomáhala aplikace organizovat aktivistům protivládní demonstrace. V následujících dnech byl na aplikaci navíc namířen velký DDoS útok, údajně vystopovatelný do jihovýchodní Asie. V postu na oficiálním webu firma z útoku nepřímo obvinila své jihokorejské konkurenty.

Jedním z největších problémů enkrypce byla vždy poměrná náročnost softwaru, který umožňoval zabezpečenou komunikaci. Právě jednoduchost a přímočarost Telegramu v kombinaci s rychle rostoucími počty uživatelů ukazují, že se tato nepřístupnost snad brzy skončí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.