Tumblr provádí copyrightové čistky, můžou zasáhnout i vás

19. únor 2015

Hypertextový protokol po 16 letech čeká zásadní update. Ani ten vás ale neochrání před zásadní bezpečnostní chybou, která je v podobě programu Superfish předinstalovaná na počítačích Lenovo. Tumblr se mezitím rozhodl zamést s nelegálními uploady hudby.

Tumblr chce vymýtit nelegální hudbu na svých serverech

Uživatelé Tumblru začali v posledních dnech pociťovat silnější kontrolu nahrávané hudby na servery této sociální sítě. Tumblr změnil podmínky používání své služby, a proti porušení copyrightu dle všeho postupuje dokonce razantněji, než je po společnosti vyžadováno podle Digital Millennium Copyright Act. Uživatelům, kteří podmínky poruší třikrát během roku a půl, Tumblr totiž smaže účet. Na druhou stranu, když se uživatel pokusí nahrát na Tumblr copyrightem chráněnou skladbu, měla by ho služba varovat a nabídnout mu, ať píseň nalinkuje například z YouTube, SoundCloudu nebo Spotify, kde by měla být legálně.

Server TorrentFreak však upozorňuje na to, že se mnozí uživatelé Tumblru právem obávají botů, kteří automaticky vyhledávají neoprávněný, copyrightem chráněný obsah. Ti se totiž, jak ukazuje nedávný případ s videem mňoukající kočky, které YouTube považoval za copyrightovanou skladbu, můžou šeredně plést.

HTTP/2

Internet Engineering Task Force ve středu schválila novou verzi hypertextového protokolu HTTP, kterému se tak dostane největšího vylepšení od roku 1999, kdy byly uvedeny poslední velké úpravy předchozí verze – HTTP/1.1. Neznamená to, že http:// zmizí z adresových řádků vašich prohlížečů, nebo že byste se museli učit nové triky, jak hledat na internetu. Jde pouze o to, že verze 1.1 byla vytvořena v době, kdy průměrná internetová stránka vypadala značně jinak než dnes a dominoval jí text. V důsledku by tak zavedení nové verze protokolu mělo primárně způsobit zrychlení načítání jednotlivých stránek a obecně efektivnější nakládání se zasílanými a přijímanými daty. Ani při zabezpečené komunikaci přes HTTPS byste si neměli všimnout žádné výrazné změny. Tedy alespoň pokud jste si nedávno nepořídili počítač značky Lenovo.

Lenovo expeduje počítače páchnoucí superrybinou

02961152.jpeg

Výrobce elektroniky Lenovo totiž údajně prodává počítače s předinstalovaným adwarem s názvem Superfish. Ten nejenže zobrazuje nevyžádané reklamy na Googlu, ale také je díky vlastnímu root certifikátu schopný nabourat se do vaší zabezpečené komunikace. Pokud by se pak někomu podařilo dostat se k soukromému klíči certifikátu, mohl by jednoduše odposlouchávat například vaši komunikaci s vaším online bankovnictvím zabezpečenou HTTPS protokolem. Pokud jste si nedávno pořídili počítač Lenovo, nainstalujte si raději prohlížeč Firefox, který je vůči nebezpečnému certifikátu imunní.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.