Umělá inteligence nám možná sebere práci už zítra

9. říjen 2014

Děsivě pokročilá umělá inteligence připravená k použití, anonymní facebooková aplikace a nová hračka v MS Office, ve které vytvoří web i dítě. Byl to týden plný technologických zlomů.

Anonymita na Facebooku? Bude.

Facebooku unikla informace o tom, že připravuje samostatnou aplikaci, kde si budou moci uživatelé psát naprosto anonymně. Aplikace by měla být vydána v řádu týdnů. Uživatelé by tak mohli mít i několik pseudonymů, pod kterými by vystupovali v diskusích, se kterými nechtějí být otevřeně spojováni. Deníku New York Times tuto informaci předali pod podmínkou anonymity dva zaměstnanci Facebooku. Tato novinka navíc přichází ve chvíli, kdy ještě doznívá skandál kolem mazání profilů členů komunity drag queens právě kvůli jejich pseudonymům. Facebook se od počátku odlišoval právě tím, že tu lidé používají skutečná jména. Experimentováním s anonymy se společnost pouští do konkurenčních vod komunitních sítí, jako je Reddit nebo Whisper, o kterém jsme nedávno ve štítcích mluvili.

Microsoft rozšiřuje rodinu aplikací Office o hravý Sway

Microsoft po 7leté odmlce představil nový přírůstek do rodiny aplikací Office. Sway je nástroj, který umožní vytvářet interaktivní webové prezentace a příběhy bez znalosti kódování webů. Uživatelé mohou pracovat s obrázky, tabulkami, gify, videi a textem. Podle zabudovaných algoritmů aplikace sama navrhne, jak by bylo nejlepší obsah uspořádat. Vytvoří prezentaci, které se říká Sway. Jakmile je navržen layout, uživatel ještě může provést úpravy formátování a rozložení a zadat prioritu jednotlivých částí obsahu. Hotový Sway se umí zobrazit na celé škále zařízení – od desktopů přes tablety až po mobilní zařízení a dá se snadno sdílet dál. Ostrá verze ještě není k dispozici, ale pokud máte zájem vyzkoušet si betu, můžete se o ni přihlásit na sway.com. Ukázku toho, jak může hotový Sway vypadat, najdete níž.

Děsivě pokročilá umělá inteligence

Je příjemná, inteligentní, velmi rychle se naučí téměř cokoliv a hledá práci. To není popis absolventky nějakého lukrativního oboru, ale Amelie, programu založeného na umělé inteligenci, který vytvořila společnost IPsoft. Podle tvrzení firmy je to zcela nový typ umělé inteligence. Umí nakládat s informacemi podobně, jako to dělá lidská mysl. Možná že si teď říkáte, že existující roboti Google, Siri nebo Alice jsou docela chytří. Jenomže tihle roboti fungují na principu práce s databázemi a algoritmy. Algoritmy třeba zjistí, že pneumatika patří k autu, kolik stojí a jak se její ceny vyvíjely. Příkladem takové logiky je zákon distance – čím blíže se dva výrazy v miliardách textů vyskytují, tím více spolu souvisí. Jenomže Google ani takzvaní chatboti (chatovací roboti) ve skutečnosti obsahu výrazu „pneumatika“ nerozumí. Poznají syntax toho, na co se ptáte. Sémantický obsah ale neznají.

A IPsoft tvrdí, že Amelia to dokáže. Rozebere řeč na kousky, zkontroluje jejich význam v definicích a jejich kontextuální využití a pak výsledek složí z vlastních slov za použití logických zákonů a úsudku. A dokonce dekóduje emoce a podle vaší nálady reaguje. Podle všeho se jedná o zatím nejdokonalejší nápodobu lidské mysli.

Amelii můžete dát k naučení třeba manuál od auta. Na rozdíl od vás ho přelouská za pár sekund. Když se jí pak zeptáte na to, jak vyměnit olej, ráda vás to taky naučí. Trochu vzrušující a trochu děsivé zároveň na to všem je, že Amelia je připravená ke komerčnímu využití. Není to prototyp nebo demo, ale hotový program čekající na to, jakou práci dostane.

autor: Blanka Mikulášková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.