V „bezpečí“ s Whisperem. Přesně ví, kde jste, i když s tím nesouhlasíte

28. říjen 2014

Není to tak dávno, co jsme v Děrných štítcích mluvili o aplikaci Whisper. Ta založila svou slávu na tvrzení, že je to první zcela anonymní sociální síť. Nikdo tu nemá osobní účet, jméno ani vlastní timeline. Zakladatelé o ní tvrdili, že by to mělo být nejbezpečnější místo na internetu. Bohužel ne tak docela. Britský Guardian po třídenní návštěvě sídla společnosti nedávno zveřejnil informaci, že aplikace docela přesně zaznamenává polohu svých uživatelů. Včetně těch, kteří s lokalizací výslovně nesouhlasili.

Společnost vyvinula vlastní mapovací nástroj, který používá ke sledování vytipovaných uživatelů pomocí lokalizace IP adresy. Informace dlouhodobě uchovává v databázi, kterou lze prohledávat.

Čtěte také

Americká verze aplikace má miliony uživatelů. Navíc je velmi populární mezi vojáky, kteří aplikaci používají k doznáním, která by jinde nemohli zveřejnit. Whisper ale s americkým ministerstvem obrany sdílí obsah, který byl publikován z telefonů nacházejících se ve vojenských základnách. Whisper se proti tomuto samozřejmě ohradil, ale pár dní po publikování této informace upravil podmínky použití služby. Ty nyní společnosti dovolují sledovat polohu i těch uživatelů, kteří tuto funkci sami nepovolili. Uživatelé tak souhlasí s tím, že pokud Whisper usoudí, že by někdo mohl být nebezpečný sobě nebo svému okolí, bude ho monitorovat a případně jeho data předá státním orgánům. K tomu už také došlo. Manažeři společnosti sdělili Guardianu, že při podezření na ohrožení na životě předali uživatelská data FBI a britské bezpečnostní službě.

03238008.png

Podle Guardianu mezi sledované uživatele patří například vojáci a někteří zaměstnanci Yahoo a Disney. Pobočka společnosti na Filipínách, která vznikla ještě v době, kdy v podmínkách užití stálo, že data budou zpracovávána na území Spojených států, zaměstnává asi 100 lidí. Ti sledují a vyhodnocují obsah 24 hodin denně, aby zachytili podezřelé chování uživatelů. Pravděpodobně z toho důvodu, že místní zákony na ochranu osobních údajů jsou benevolentnější než ve Spojených státech.

Čtěte také

Podle posledních zpráv společnost suspendovala několik zaměstnanců, kteří byli do této kauzy zapleteni, dokud neproběhne interní prošetření. Společnost se bude zpovídat vysoce postavenému senátorovi Jay Rockefellerovi, který požaduje detailní vysvětlení celé kauzy. Ve svém dopise mimo jiné píše, že je přinejmenším podezřelé, když jsou data uživatelů, kteří chtějí psát svá tajemství na „nejbezpečnější místo na internetu,“ sdíleny s médii. Šéf Whisperu na Twitteru napsal, že článek byl velmi nepřesný a že uživatelé nejsou nijak sledováni. Zároveň tvrdí, že změna v podmínkách použití s touto kauzou nijak nesouvisí a vše bude brzy objasněno.

autor: Blanka Mikulášková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.