Virus Wifatch je hodný. Snad

6. říjen 2015

Žijeme v době, kdy k internetu připojujeme více a více věcí. Nejen své počítače a telefony, ale i tablety, reproduktory a někteří z nás i auta, nebo dokonce ledničky. Jakkoliv je možná příjemné mít všechny své přístroje bezešvě propojené, přináší takzvaný Internet of Things i svá úskalí – snazší proniknutí případných hackerů. A právě vaše Wi-Fi routery jsou potenciálně hodně slabým článkem bezpečnostního řetězce.

Po globální internetové vesnici se ale prochází nový hráč. Tváří se jako hrdina, nikdo si ale nemůže být zcela jistý, co od něj do budoucna čekat. Jedná se o virus Wifatch, který napadá právě nedostatečně zabezpečené Wi-Fi routery. Nedělá s nimi ale nic špatného. Ba naopak. Podle všeho vyztužuje jejich slabá místa.

Virus Wifatch zaznamenala firma Symantec, která se zaměřuje primárně na bezpečnostní software, už na konci loňského roku. Wifatch napadl několik jejich testovacích zařízení. Vzhledem k tomu, že ale nedělal nic „špatného“, rozhodla se ho společnost jen nadále pozorovat. K jejich nemalému překvapení virus udělal pravý opak toho, co byste čekali. Namísto šmírování anebo podobných nekalých úmyslů Wifatch zkontroluje, jestli je váš router dostatečně zabezpečen a jestli už není napaden nějakým škodlivým malwarem či spywarem. Pokud zjistí, že váš router již byl napaden, restartuje ho a zobrazí vám vzkaz, který vám doporučí si změnit základní heslo a aktualizovat firmware.

Čtěte také

Od té doby podle Symantecu Wifatch napadl už desítky tisíc routerů. Většina z nich se má nacházet na území Číny a Brazílie. I přes na první pohled altruistické záměry před ním Symantec varuje. „Je třeba zdůraznit, že Wifatch obsahuje řadu obecných zadních vrátek, která můžou jeho tvůrci potenciálně způsobit značnou škodu,“ vysvětluje bezpečnostní analytik Symantecu Mario Ballano.

V pondělí na Symantecem medializovaný případ zareagoval sám tvůrce Wifatche. Ten tvrdí, že celý virus vytvořil, aby se něco naučil, pobavil, a v neposlední řadě pro svou i vaši bezpečnost. Na otázku, proč bychom mu měli věřit, odpověděl lakonicky: „Neměli byste. Zabezpečte si svá zařízení.“

03486268.jpeg

Musí se nechat, že pokud by cílem Wifatche bylo nakazit s nevinnou tváří co nejvíce routerů a následně se proměnit ve škodlivý virus, byl by to elegantní plán. Pokud tedy tvůrci prozatím hodného viru nevěříte, resetujte si alespoň vlastní router, to by vás Wifatche podle všeho mělo zbavit. A změňte si proboha přednastavená hesla, jak ostatně doporučuje i tvůrce Wifatche sám.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.