Volání přes Wi-Fi je jenom drobné zpříjemnění. Zatím

18. září 2014

Apple minulý týden představoval nové produkty, a zatímco nejvíc pozornosti si vysloužilo představení Apple Watch, nový iPhone 6 také nezůstal bez odezvy. Jednou z jeho zapadlejších funkcí je takzvané „Wi-Fi telefonování“. Několik dní poté zároveň ohlásila americká pobočka T-Mobilu, že začnou ve velkém tuto funkci také podporovat. Co přesně je Wi-Fi telefonování a může vám zmenšit účty za telefon?

Základním principem volání přes Wi-Fi je to, že váš operátor v podstatě promění Wi-Fi router, ke kterému jste připojeni, v malý vysílač. To stejné, jako když například jedete v autě a váš telefon je schopný plynule se přepojit ze signálu jednoho vysílače na druhý, by měl dokázat váš telefon s funkcí Wi-Fi volání mezi vaším routerem a standardním vysílačem. Snad každý z nás má doma nějaké místo, ze kterého když volá, není to úplně ono. Signál vypadává, zvuk je přerušovaný a z řadového telefonátu se stává frustrující záležitost. Volání přes Wi-Fi by pak tento problém mělo vyřešit.

Otázka šetření peněz je poněkud složitější. Odpověď na ni se liší od operátora k operátorovi – a těch, kteří Wi-Fi telefonování podporují, zatím není mnoho. U některých se minuty provolané přes Wi-Fi vůbec nepočítají do vašeho tarifu. U jiných sice ano, ale ignorují například fakt, že voláte z ciziny, a cena za telefonát tak zůstává stejná jako při tuzemském spojení.

V současnosti je tak hlavní výhodou Wi-Fi telefonování především lepší pokrytí signálem. Ať už vy sami bydlíte na místě se slabým spojením, nebo má váš operátor zrovna výpadek, přes svůj router byste měli být schopni telefonovat.

01085993.jpeg

Je otázkou, jak se v budoucnu může zkombinovat rozmach Wi-Fi telefonování s jiným posunem v souvisejících technologických sférách. Ať už se sice hlemýždím tempem postupujícím, ale neúprosným zlevňováním telefonických služeb, nebo s rozšiřujícím se Wi-Fi pokrytím. Například v kontextu toho, že čím dál tím více měst začíná v nějaké podobě zřizovat městské Wi-Fi sítě.

Podle technologického webu Gizmodo, který zkoumal prohlášení amerického T-Mobilu o podpoře Wi-Fi telefonování, navíc přechod mezi signálem z Wi-Fi routeru a signálem vysílače operátora většina současných telefonů nezvládne tak plynule, jak by si vedení T-Mobilu (a Applu) přálo. Prozatím tak pravděpodobně zůstane volání přes Wi-Fi kuriózní hříčkou, která zpříjemní život několika málo ve sklepě žijících lidí. Pokud se oba technologičtí giganti skutečně vrhnou na rozvoj technologie, mohlo by se to ale brzy změnit.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.