Zatímco vám Facebook leze do kanceláře, Rusko buduje vlastní „objektivní“ Wikipedii

18. listopad 2014

Pokud ještě netrávíte dostatek pracovní doby na Facebooku, brzy možná budete. Podle Financial Times totiž Facebook chystá rozšíření sítě i na oblast komunikace na korporátní úrovni. Vzhled bude podobný tomu současnému, navíc bude obsahovat možnost spolupráce na sdílených dokumentech. Facebook at Work by měl být zcela oddělený od osobního účtu. V současné době je v provozu uzavřená beta verze, která zatím neobsahuje žádné reklamy. Byl používán nejdříve uvnitř Facebooku, nyní ho testují vybrané firmy. Profesní síť Facebooku by tak mohla konkurovat nástrojům od Microsoftu, Google Apps nebo IBM.

Rusko vytvoří „objektivní“ alternativu Wikipedie

Rusko plánuje vytvoření vlastní Wikipedie, aby svým obyvatelům zajistilo „detailní a spolehlivé“ informace o své zemi. O prohlášení ruské prezidentské knihovny informovala agentura Reuters. Podle kritiků je to další krok k cenzuře obsahu na webu, stejně jako je tomu podle nich u státem kontrolovaných médií. Práce na alternativní Wikipedii už začala, není ale zatím jasné, jestli spuštění projektu nějak ovlivní přístup Rusů k té současné. Vladimír Putin o internetu prohlásil, že je to speciální projekt CIA a že Kreml musí svůj online svět ochránit před hrozbami Západu. Už od srpna se v Rusku musí všichni bloggeři s víc než 3000 čtenáři registrovat u regulačního orgánu. Úřady už zablokovaly několik webů i bez soudního příkazu, mezi nimi byly i stránky kritiků Kremlu.

Spoluzakladatel Twitteru spustil aplikaci, která má hlavně bavit

Biz Stone už spustil svou druhou aplikaci po Twitteru. Nese název Super a jejím jediným cílem je bavit vás. Pomocí aplikace můžete sdílet nápady s přáteli a lidmi ve svém okolí kreativní, jednoduchou formou. Myšlenky sem uživatelé píší na fotografie. Nejdříve si vyberete přednastavený začátek své hlášky. Je to buď výraz „nejlepší“, „myslím si“, nebo „zkuste“ (The best, I’m thinking, Check out). Myšlenku dokončíte vlastním textem, přidáte fotku a odešlete. Můžete přispívat anonymně, nebo se identifikovat. Aplikace je dostupná na zařízeních s iOS nebo Androidem.

autor: Blanka Mikulášková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.