Zlomí mohutná žaloba PRS definitivně SoundCloudu vaz?

15. září 2015

SoundCloud má za sebou těžký rok, během kterého se ocitl mezi mlýnskými koly velkého hudebního průmyslu a čím dál nespokojenějších uživatelů. Zároveň to v posledních týdnech vypadalo, že minimálně ze strany hudebního průmyslu je SoundCloud z nejhoršího venku – uzavřel licenční smlouvy s Warner Music Group i nezávislými labely a podle všeho i s Universal Music Group.

Na sklonku léta ale SoundCloud zasáhla žaloba britské asociace autorů PRS For Music. Podle e-mailu poslaného asociací svým členům „po pečlivém zvážení a pěti letech neúspěšného vyjednávání“ neměla PRS jinou možnost než přistoupit k žalobě. Zástupci SoundCloudu oproti tomu tvrdí, že žaloba přerušila „aktivní obchodní vyjednávání“. Není nepředstavitelné, že by tato žaloba definitivně pohřbila skomírající službu, kterou nemají poslední dobou v lásce ani zástupci hudebního průmyslu, ani její dříve skalní fanoušci. Zásadní otázkou je mimo jiné to, zda se PRS bude domáhat i zpětné platby za v minulosti na SoundCloudu přehrané skladby. To by jistě nepotěšilo Warner a Universal, jejichž licenční dohody se SoundCloudem se týkají pouze budoucích přehrání.

Zástupci PRS řekli webu MBW, že očekávají, že se SoundCloud bude hájit za pomoci principu Safe Harbour. Ten umožňuje platformám nenést odpovědnost za nelicencovaný obsah na jejich serverech v momentě, kdy jej běžně odstraňují po žádostech majitelů autorských práv.

Čtěte také: SoundCloud ani Tumblr svým uživatelům nic nedluží

YouTube se v roce 2007 podobně hájil před Viacomem, se kterým se po dvou dílčích, pro YouTube příznivých rozhodnutích vyrovnal mimosoudně. Už proto bude YouTube bedlivě sledovat, jak se spor vyvine. „Pokud se tento případ dostane před soud, největší implikace bude mít pro podobné služby. Především v tom, jak moc se budou moci tyto služby do budoucna na obhajobu Safe Harbour spoléhat,“ řekl serveru Music Business Worldwide právník Tahir Basheer. YouTube má brzo jednat o prodloužení smlouvy s PRS a výhra u soudu proti SoundCloudu by značně zvýhodnila její vyjednávací pozici proti YouTube.

Ani opačná varianta – prohra PRS u soudu – není nijak lákavá. Co by po takovém rozsudku následovalo? Stáhla by PRS hudbu umělců, které zastupuje, ze SoundCloudu? Tím by přispěla k už dnes hrozivé fragmentaci digitálního trhu s hudbou, ve které se řadový posluchač nemůže orientovat a od různých streamovacích služeb ho spíš odrazuje.

03239860.png

Výhra PRS by znamenala ztížené podmínky pro kohokoli, kdo by chtěl případně SoundCloud nahradit. Takováto služba by se musela pustit do obtížných vyjednávání o licencování streamování hudby v daleko dřívějších fázích, než tomu bylo dosud. Nepočítejte tedy s tím, že případné zaříznutí SoundCloudu by vyřešila rychle se vynořivší nová pololegální alternativa. Jedině snad, kdyby vakuum vyplnila některá ze slibně rozjetých služeb, která má k roli, kterou v současnosti plní SoundCloud, rámcově blízko, jako Mixcloud nebo Bandcamp.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.