Zuckerberg a Facebook chtějí připojit ty nejchudší k internetu. Stojí to ale za to?

19. květen 2015

Internet.org je projekt Facebooku, který si dle slov zástupců sociální sítě klade za cíl připojit co nejvíce lidí z celého světa k internetu. A to třeba i za pomocí dronů. Některé z aspektů Internet.org by ale podle mnoha aktivistů, jejichž hlasy v posledních týdnech sílí, mohly ohrozit fungování internetu, jak ho známe.

V otevřeném dopise oslovují desítky organizací z celého světa přímo Marka Zuckerberga. V ohnisku sváru leží mimo jiné to, že se připojení přes Internet.org k určitým službám (schváleným Facebookem a poskytovatelem připojení) nemá počítat do vašeho datového limitu. Tato praxe, která je již v několika zemích nelegální, podle aktivistů ohrožuje princip „netové neutrality“. Už jenom proto, že by představovala precedens dvoukolejného internetu – osekané verze pro všechny, plné pouze pro ty, co si to mohou dovolit.

Ve svém dopise také aktivisté vypichují, jakým způsobem podle nich ohrožuje podoba projektu Internet.org bezpečí a soukromí uživatelů, ale také jejich svobodu slova. Jedna z výhrad je takřka sémiotická. Tím, že osekanou aplikaci, která umožňuje bezplatný přístup jen k některým částem webu, označuje za „internet“, se Facebook podle kritiků dopouští klamání veřejnosti.

Na kritiku reagoval přímo Zuckerberg na svém facebookovém profilu. Jádro jeho dlouhého, emotivního postu tvoří následující tvrzení: „Chcete-li poskytnout více lidem přístup k internetu, je užitečné nabídnout část své služby zdarma. Pokud si někdo nemůže dovolit platit za připojení, je stále lepší mít nějaký přístup na internet než vůbec žádný.“ V komentářích pod svým prohlášením si dovolil být i razantnější. Pro privilegované kritiky s internetovým připojením je prý jednoduché tvrdit, že ti nepřipojení nemají právo na připojení zdarma.

 

Over the past week in India, there has been a lot written about Internet.org and net neutrality. I’d like to share my...

Posted by Mark Zuckerberg on 16. duben 2015

Přečtěte si taky: „Už nyní střádá Google čím dál tím větší množství informací o našich online životech a díky chytrým telefonům v našich kapsách i mimo virtuální prostor. Facebook za Googlem příliš nepokulhává. Co za nebezpečí se skrývá ve světě, ve kterém jedna společnost ovládá váš přístup k informacím a internetu nejen virtuálně, ale i fyzicky jako zprostředkovatel internetového připojení?“

Jakkoliv je snadné s jeho polarizovanými tvrzeními souhlasit (kdo by nechtěl, aby měli všichni možnost připojit se k internetu?), ignorují jádro kritiky druhé strany. Těm vadí to, že by Facebook společně s internetovými providery definovali, co znamená internet, pro miliony nejchudších uživatelů. Jak si povšimlo už několik komentátorů, debata okolo role technologických gigantů a netové neutrality v mnohém dává připomenout rozvoj železnice v 19. století. A to i s negativní stránkou věci, například v podobě nekalých praktik železničních mogulů. Podtrženo sečteno, stojíme tak před na papíře jednoduchou otázkou: vážíme si více přístupu k internetu pro ty, kteří ho ještě nemají, nebo myšlenky svobodného internetu a netové neutrality?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.