Turban uvádí: Lao

27. září 2016

Další z guestmixů zavál Turban rovnou na rytmické periferie mexických předměstí – ale namísto povrchní klubové turistiky s sebou přinesl hloubkový ponor do samotné povahy toho, co v hudebním smyslu označujeme za exotické. Jeho autorem je jeden z členů tvrdého NAAFI jádra – Lao.

Mexický kolektiv NAAFI patří mezi nejdiskutovanější úkazy v klubovém světě poslední doby. Svoji pověst si vydobyl nejen používáním zvuků a zvukových postupů se zcela unikátním DNA, ale také poměrně specifickým pohledem na význam klubové hudby jako takové. Ten už jednou představil v Turbanu se svým guestmixem další z členů NAAFI Omaar – tentokrát se však k podstatě NAAFI-smu dostáváme snad ještě hlouběji díky Laovi.

Tvorba Mexico City residenta nabývá povážlivě fluidních obrysů – v přehršli tracků na jeho Soundcloudu lze jen s obtížemi rozlišit, nakolik jde v jednotlivých případech o Laův původní track, bootleg, mashup, edit, remix nebo refix. Na mysl se dere přirovnání k jednomu z myšlenkových otců současné amorfní/angažované klubové hudby Total Freedom nebo jedné z jeho základen (a rovněž s NAAFI blízce spřízněnému labelu) Fade To Mind.

Fixní podstaty se však nedobereme ani v Laových mixech, z nichž ten pro Turban není výjimkou. Ballroomový HA-atak střídají aluze na resuscitovaný prehispanismus stylu danza azteca, Mariah Carey si podává ruku s Fatimou Al Qadiri a Kraftwerk s Edgardem Varèsem, chvíli se pohybujeme v bublavé říši post-Arca zvuků, jindy zase v Aphexovsky vzletném syntetickém bezčasí. V Laově světě/mixu to však vše dává zcela okamžitý smysl. A zároveň se to celé až nesmyslně dobře vstřebává. Nejen ušima.

Tracklist:
Edgard Varèse - Poème électronique
Kevin Roldan - Si Tu No Te Enamoras (Acapella)
Fatima Al Qadiri - Oubliette
WWWINGS - Wyvern
Moro - Arrepientanse (Spaceseeds Edit)
Torus - Air Raids
Rafa Maya x MESH - Bust x Follow Mute (Santa Muerte Bootleg)
Shakira - Did It Again (Acapella) x Lo Hecho Está Hecho (Acapella)
NA - Touch It x MM Cellar
Kraftwerk - Metal On Metal
WWWINGS - Pyro ft. Imaabs x LAO
Endgame - XOX (Blaze Kidd remix)
Ida Dillan - Radiation
Rizzla - Airlock (SHALT edit)
NA - NA in a mood
LAO - Breath
Mariah Carey - Say Something (Fractals Soulful Reconstruct)
Balboa - Esquizohuapango

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.