Turban a beatová mozaika

25. květen 2013

Bohužel je zatím výjimkou spíše než pravidlem, když se v domácím klubovém povětří zatřepetá některý z Turbanem okroužkovaných beatových opeřenců – a coby nadšený ornitolog pak Turban vždy plesá nad každou novou aktivitou, mající za cíl tuzemskému publiku představit exotické producentské dravce.

Jednou z takových beatulibých aktivit poslední doby je také čerstvá klubová noc Mosaik, která už zvládla přivézt vídeňského bubeníka a beatmakera Cid Rima, kolegu Dorian Concepta a jednu z čerstvých producentských akvizic glasgowského kolektivu LuckyMe. Z Glasgow pochází i další kamínek z beatové mozaiky, který se u nás premiérově představí příští pátek právě na dalším vydání noci Mosaik – Dam Mantle.

Hudební záběr mladého tvůrce, který živě na pódiu rád předvádí frenetickou beatovou ekvilibristiku, je poměrně obdivuhodný – od začátků pohybujících se někde mezi glitchovitými odrůdami houseu a jemnějšími dubstepovými variacemi se na EPčku We dostal až k vysoce nestabilnímu rytmickému podkladu jukeu; na svém druhém albu Brothers Fowl, které vyšlo na labelu Notown jeho kolegy a co do zvuku blízkého příbuzného Gold Pandy, pak všechny zmíněné žánrové ingredience tmelí v jeden, pastorálními náladami prodchnutý celek.

Pokud vám z předešlého není moc jasné, jakou hudbu vlastně Dam Mantle dělá, uděláte nejlíp, když se o tom přijdete na vlastní uši přesvědčit na noc Mosaik s pořadovým číslem 2 – Turban dá mantl i boty na to, že nebudete litovat.

02895721.jpeg

Tracklist – Turban 25. 5. 2013:
Boards Of Canada – Reach For The Dead (Warp, 2013)
Cid Rim – Six Hundred (LuckyMe, 2012)
Dam Mantle – Not A Word (GETME!, 2011)
Dam Mantle – Brothers Fowl (Notown, 2012)
Stroon – Karma Cookies (Exitab, 2012)
Jacques Greene – On Your Side ft. How To Dress Well (LuckyMe, 2013)
Ryan Hemsworth – I Want To Stare At Your Face Until I Die (self-released, 2013)
Slugabed – Bombok (Activia Benz, 2013)
Phonat – Ride The Prejudice (OWSLA, 2013)
Walton – Can't You See (Hyperdub, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.