Co by vám nemělo uniknout na plzeňském festivalu Divadlo 2014

4. září 2014

Mezinárodní festival Divadlo v Plzni již po dvaadvacáté otevře divadelní sezonu. V tradičním zářijovém termínu, který má mezi zbytkem českých festivalů pořádaných v jarních a letních měsících výjimečné postavení, se do města vydává různorodý výběr z českých i zahraničních jevišť. Hlavní program proběhne mezi 9. a 14. zářím a představí několik desítek inscenací. Festivaloví návštěvníci se také podívají do čerstvě otevřeného komplexu Nové divadlo.

Hlavními programovými libostmi bývají zpravidla zahraniční inscenace, ačkoliv vloni svým půvabem i nekompromisním přístupem drtivě zapůsobil Den opričníka holešovického Studia Hrdinů. Tým rubriky Tyjátr se těší na následující. Jedním z velkých jmen, která se letos v Plzni objeví, je maďarský divadelník Viktor Bodó. Špičkovým vizuálem obluzuje i nejzarytější vymítače divadelní magie a např. jeho inscenace Semeloumězmizelsem patřila k headlinům vybraných evropských i českých přehlídek. V Plzni letos dramaturgie uvede jeho budapešťskou inscenaci Gogolova Revizora.

Vedle divadelní velmoci, jako je Maďarsko, se objeví další – Německo. Program vyvrcholí Hamletem z Schauspielhausu Bochum. Shakespearovu klasiku nastudoval pankáč polské režie Jan Klata. Triádu velkých pláten, na která jsme zvědaví, uzavírá inscenace Saddám Husajn – Mystérium z jeruzalémského divadla HaZiRa. Bizarní podobenství odehrávající se v bunkru, kde Saddám halucinuje se svými třemi dvojníky, zřejmě poodhalí, jak v Izraeli vnímají podoby absurdní dramatiky. Obzvláště zvědaví jsme na performanci hraničního švédského umělce Karla Hallberga Alive, protože prý rád pracuje s kovy.

03199947.png

V rámci československé sekce letos festival zařazuje jeden pozoruhodnější titul za druhým. Hned v úvodu zařazuje festival špičkovou site specific z MeetFactory Autoatlas Ukrajiny. Vedle brněnské Maryši z HaDivadla se na programu objeví hradecké zjevení Jiřího Havelky Poslední trik Georgese Méliese, kladenský Miláček, halucinogenní rozprávka Mission pražských Handa Gote, hříčka Řekni něco Jiřího Adámka či evokace Vojna skupiny BodyVoiceBand. Nakonec naše tipy a zvědavost uzavírá titul Národního divadla Bratislava s temným příslibem Rechnitz – Anděl zkázy v režii Davida Jařaba.

03043199.jpeg
autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio