Festivalové tipy podle Tyjátru. Ústecká Divadelní zahrada, festival v Kutné Hoře nebo Hybaj ho!

26. srpen 2016

Červen, tedy konec divadelní sezony, není jediným okamžikem, kdy se města a divadla zaplní festivalovým životem. I na přelomu srpna a září, potažmo v říjnu dochází ke spoustě zásadních divadelních akcí.

Letní Letná, Praha (18. srpna – 4. září 2016)
Pražský festival nového cirkusu Letní Letná patří svým termínem k tradičním oznamovatelům toho, že končí divadelní prázdniny. Jeho průběh často ústí přímo do nové divadelní sezony. V letošním roce je programovým highlightem dvojice australských souborů Circa a Limbo s noirovkou The Elephant in the Room francouzského Cirque Le Roux. V rámci programu proběhne také několik festivalových představení neobvykle mimo letenský areál v Divadle Archa, kde se představí mezinárodní soubor Krepsko s projektem inspirovaným životem Lewise Carrolla Edgar’s Echo.

Divadelní zahrada, Ústí nad Labem (23.–28. srpna 2016)
Činoherní studio Ústí nad Labem odstartovalo první ročník festivalu Divadelní zahrada. Ve spolupráci s Českým rozhlasem Sever zahráli v zahradě právě této instituce. S oběma díly Jindřicha VI. a Dvěma pány z Verony Williama Shakespeara, stejně jako některými inscenacemi pro děti (Děti z Bullerbynu a Býk Ferdinand) obsadili divadelníci výsadní místo v Ústí nad Labem a „expandovali“ z domovského Střekova na druhý břeh Labe.

03691789.jpeg

Mezinárodní festival Divadlo, Plzeň (6.–14. září 2016)
Mezinárodní festival Divadlo sice úpí pod neúprosnou kritikou některých svých odpůrců, přesto je na něm možné vidět inscenace, které se v českém kontextu příliš neobjevují, protože stále platí, že ne každý divadelní nadšenec si může dovolit výlet na premiéru např. do Avignonu. Letošní náklad otevírá v Polsku kriticky kladně přijaté Mýcení Krystiana Lupy, následované inscenací Hamlet Krzysztofa Garbaczewského z Krakowa. Festival přiveze také moskevského (M)učedníka Kirila Serebrennikova. V rámci doprovodného programu navíc proběhne projekce jeho filmové adaptace.

Divadelní festival Kutná Hora (8.–10. září 2016)
Druhý ročník akce nazvané zkrátka Divadelní festival Kutná Hora, kterou pořádá spolek Kulturní invaze, opět proběhne v exteriérech města, interiérech Galerie středočeského kraje i dalších kutnohorských objektů. Vedle dvou inscenací Bordeline a Kritérium stálice slovenského divadelního undergroundu Blaho Uhlára dramaturgie v Kutné Hoře představí novinky Jana Kačeny a stejně jako loni pro pivovar v Sedlci vzniká speciální představení. Po loňské dekadentní jízdě Pivovaryš připravuje Jan Frič parodické „divadlo poezie“ Pušunje može usporiti krvotok.

03466008.jpeg

...příští vlna/next wave..., Praha (16.–29. září 2016)
Festival ...příští vlna/next wave... už po dvacáté šesté v Praze představí novou vlnu českých alternativních divadelníků z celé republiky i ze zahraničí. Vedle pražských stálic jako Lechende Bestien nebo Depresivní dětí toužící po penězích přijede soubor D.R.E.D. nebo HaDivadlo s projektem Ice Pøz. Letošní motto Obnažení & Vyvržení budou tvůrci prozkoumávat nejen v prostorách Nákladového nádraží Žižkov nebo Studia Paměť. V rámci ohledávání neprobádaných míst se akce usadí v sále někdejšího kina U Hradeb.


Hybaj ho!, Praha (20.–24. října 2016)
Hluboko na podzim již po osmé proběhne přehlídka slovenského současného tance v holešovickém Studiu Alta. Nejočekávanější položkou na programu je světová premiéra projektu Potmehúd maďarského choreografa Csaby Molnára. Vedle choreografie Silver Blue význačné osobnosti slovenského tance Milana Tomášika a jeho skupiny se na festivalu objeví také Dance with Changing Parts Petry Fornyové. Tuto bratislavskou lahůdku navštívil také ke své potěše autor skladby Philip Glass.

03691793.jpeg
autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.