Tyjátr: Brněnské divadlo StageArtCz s Protem letí na K-Pax, planetu štěstí

28. březen 2016

Nedávno vzniklá divadelní skupina StageArtCz, která se usídlila v brněnském Divadle Bolka Polívky a soustředí se na anglickojazyčnou dramatiku, si jako debut vybrala divadelní verzi rozsáhlé a věhlasně zfilmované románové trilogie K-PAX Gena Brewera.

Spontánně vzniklých hereckých skupin je celá řada a jejich repertoáry většinou směřují k obskurnímu bulváru a komerci. Přesto se mezi nimi občas objevují výjimky, tedy skupiny, které sice částečně tyjí z obsazení televizí prověřených obličejů, ale přináší určitou kvalitu. Jednu z nich tvoří brněnské divadlo StageArtCz, které spolu s někdejším členem souboru divadla Husa na provázku Radimem Fialou založil herec Petr Halberstadt působící v brněnském Národním divadle. „Já myslím, že je to starý slib, protože my jsme s Petrem Halberstadtem spolužáci z JAMU a před pětadvaceti lety jsme si řekli, že až bude čas, uděláme nějaké představení. A ten čas nastal. Navíc jsme si řekli, že už jsme ve věku, kdy máme vlastní divadelní názor a nemusíme být závislí jenom na institucích a na dalších jedincích, kteří by nám předkládali práci. Tak jsme si předložili sami,“ říkají oba herci.

03594372.jpeg

Základ skupiny StageArtCz tvoří právě herci Petr Halberstadt, Radim Fiala a jejich nejbližší spolupracovníci. „Když to řeknu neskromně, tak jsme takoví hybatelé dění. Samozřejmě máme vytipované určité herecké osobnosti, ale myslím, že je předčasné mluvit o nějakém stálém souboru. Jsme na začátku cesty a spíš chceme spolupracovat s kvalitními herci, se kterými se nám povedlo vybudovat dobrou skupinu. Těch je kolem nás docela hodně, tak proč je nevyužít. Jestli chtějí s námi dělat, my budeme chtít taky,“ dodávají.

Svůj zatím nevelký repertoár divadlo StageArtCz opřelo hned v začátku o českou premiéru divadelní verze románového souboru K-PAX. Příběh křehkého vztahu psychiatra s pacientem trpícím silnou alternací osobnosti po nepředstavitelném traumatu není něco, co by mělo udržovat status quo „bytí bez problémů“.

Brewerova hra má sice parametry tradiční angloamerické intelektuální konverzačky, přesto otevírá bolestné věci velmi přirozeně. Klíčové je pro autora trauma, které rozloží citlivého, inteligentního člověka. Zároveň si ale klade otázku, zda má vůbec klinická praxe právo brát citově silně zasaženému nešťastníkovi únik před bolestnou realitou. „K-PAX přišel jako první a mysleli jsme si, že to bude dobrý nápad. Je to náš oblíbený film, tak proč ne. O existenci hry víme dlouho, už od její londýnské premiéry, tuším v roce 2003. V té době jsme byli ještě ve věku, kdy jsme si netroufli sami něco realizovat a spíš jsme vyčkávali. Při hledání témat padla volba na tento krásný text, už proto, že ho kupodivu u nás zatím nikdo neuvedl. Bylo velké štěstí ho uvést v české premiéře,“ komentují herci výběr titulu.

03594371.jpeg

Navíc se jim hru do českého prostředí podařilo importovat bez větších překážek. „Problém to nebyl. Práva jsme museli samozřejmě sehnat. Spojili jsme se přímo s Genem Brewerem a žádali ho, aby nám licenci a práva udělil. S jeho svolením bylo možné hru uvést v české premiéře. Philip Polívka nám udělal na klíč tento překlad,“ uzavírají Petr Halberstadt a Radim Fiala.

autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.