Tyjátr: Čtvrtstoletí s festivalem SETKÁNÍ/ENCOUNTER

4. květen 2015

Už 25 let pořádá Janáčkova akademie múzických umění Brno festival SETKÁNÍ/ENCOUNTER, který patří v mezinárodním kontextu k jedné z nejdůležitějších a největších křižovatek divadelních škol. Každý ročník připravuje odlišně sestavený tým, jehož jádro tvoří studenti režijně dramaturgického a manažerského ateliéru. Pod jednotným motivem festival kompletují celý rok.

„Je nutno říct, že nejméně dvě třetiny i více, někdy tři pětiny pozvaných inscenací nejsou režírovány studenty, ale pedagogy nebo profesionály. Zároveň je to taková různorodá škála, což je dáno zeměmi. Na ENCOUNTERu se objevily divadelní školy ze všech obydlených kontinentů kromě Austrálie,“ říká dlouholetý ředitel festivalu profesor Petr Oslzlý. Osa hlavního i OFF programu přesto nemá podle profesora Oslzlého za čtvrtstoletí nějaká jasně vyhraněná jednotící hlediska. „Nabídku přihlášených škol ovlivňuje, jaké zrovna vytváří absolventské inscenace. Jejich vznik není mnohdy motivovaný ani tak dramaturgickou nezbytností výpovědi, jako potřebou nabídnout absolventům herecké příležitosti. Tudíž je obtížné během těch pětadvaceti let sledovat nějaké konkrétní tematické linie.“

Ačkoliv chybí mezi školními projekty nějaký jednotící tematický trend, divácká reflexe se nemění. „Celkově je nutno říct, že publikum složené z budoucích profesionálů dokáže ocenit poctivou, umělecky řemeslnou práci. Zároveň dobře reaguje na tvůrčí nadšení, které je zvládnuté v jistých mezích a není tím kontraproduktivní,“ říká profesor Oslzlý, který zároveň připouští, že kromě tradičnějších forem mají úspěch také ty více progresivní. „Mezi studenty mají samozřejmě úspěch formálně vytříbené a hravé experimenty. Zajímají je také výrazné, nepříliš časté dramaturgické pokusy a ohlas mezi nimi vyvolávají performativní tvary na pomezí osobní výpovědi,“ dodává.

03376711.jpeg

Organizátoři letošního, pětadvacátého ročníku zvažovali původně významné výročí ignorovat. „Když nám poprvé došlo, že povedeme pětadvacátý ročník, uvažovali jsme, jestli se to nějak odrazí v tématu festivalu. Sice jsme si řekli, že je to houby výročí, ale potom nám došlo, že jsme všichni skoro pětadvacetiletí, a vzali to vážně. Přece jenom je to čtvrtstoletí. Skrze téma Nových Dionýsií se vracíme k prvopočátku divadla a k antické oslavě, která se promítá také do oslav toho jubilea,“ říká hlavní koordinátorka festivalu Barbora Holanová.

Příprava festivalu studentům Janáčkovy akademie zabere celý rok. Dramaturg Patrik Boušek vedení jubilejního ročníku nevnímá také nějak výrazně závazně: „Výzva to je a zároveň není. SETKÁNÍ/ENCOUNTER funguje dvacet pět let, takže to má už docela zavedenou strukturu. Největší výzva na celé organizaci a dramaturgii tohohle festivalu je snažit se udělat ty věci, které mi vadily na minulých ročnících, líp, aby se líbily mně, potažmo ostatním. Předpokládám, že můj názor je správný.“

03376713.jpeg
autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.