Tyjátr: Cyklus diskuzí Mluvme o tanci víří prach na parketu

30. listopad 2015

Tanečníci Jana Novorytová a Jan Malik pořádají pravidelný cyklus setkání tanečních odborníků, profesionálů či zkrátka zájemců o tanec. Pravidelné diskuze řadí do čtyřtýdenních tematických bloků a vybírají pro ně různá místa po Praze. V současnosti probíhá již třetí série.

„Motivací, proč jsme začali akci Mluvme o tanci pořádat, je pro mě osobně šance, jak se obyčejně potkat primárně s co nejvíc lidmi z oboru, ale také těmi z venku, kteří mají s naším uměleckým žánrem zkušenost a názor na něj. Asi to bylo podpořené i tím, že se často říká, jak je pro lidi tanec nesrozumitelný. Chtěli jsme uspořádat diskuzi s laiky, aby se tam objevili lidi z ulice. Vidím smysl v tom, že ač je taneční komunita velmi malá, tak není dost propojená mezi sebou. Propojení by mohlo fungovat ještě víc mezi tanečníky,“ říkají organizátoři Jana Novorytová a Jan Malik. Tematicky se dotýkají různých aspektů moderního tance. Zamýšlí se například nad tím, co na tanci může být angažované a jaký je jeho aktivistický potenciál, vedli diskuzi o umělecké kritice nebo životních perspektivách tanečníků v českém kontextu.

03522198.jpeg

První ročník probíhal v otevřeném prostoru kreativního studia Družina v Krymské ulici, druhý v kavárně a sdílené kanceláři Pracovna na pražském Žižkově a zatím poslední probíhá v centru Člověka v tísni Langhans. Z výběru nejen témat, ale i prostoru je také čitelná snaha o dlouhodobější a promyšlenější koncept. „První, nejpodstatnější věc je v tomhle ohledu, že hledáme prostor, který je úplně mimo obor, je nezávislý, nebo je to místo, které s tancem nemá co dělat – taková neutrální půda. Ten prostor musí být nějakým způsobem kreativní, s vizí, která jde naskrz různými uměleckými proudy,“ dodávají organizátoři iniciativy Mluvme o tanci.

Každou z diskuzí rámuje kromě samotných témat také řada doprovodných součástí programu.
„Impulz doplnit diskuze o něco jiného byl takový spontánní a váže se na Družinu. Řekli jsme si: pojďme debatovat, ale nebuďme u toho příliš suší, dejme tam aktivní tanec, dejme tam fotky, jak na plátno, tak na zdi. Takhle se to nabídlo a nabalilo, co se s formátem dá dělat, abychom pouze neplkali, aby to bylo temperamentnější,“ říká Jan Malik. Vedle stálice české taneční fotografie Vojtěcha Brtnického proběhla výstava fotografa Marka Procházky spojeného s brněnským festivalem ProArt a v současnosti v rámci Mluvme o tanci vystavuje další výrazná postava Michal Hančovský.

03522200.jpeg

„Neděláme žádný zpětný monitoring toho, jaký to mělo dopad. To je čtvrtá dimenze toho všeho, takže to moc neřešíme. Hlavně si nemyslím, že by výsledky byly na první pohled nějak viditelné. Já si z toho odnáším inspirativní podněty pro sebe jako tvůrce,“ uzavírá Jana Novorytová. Přesto samotný fakt, že podobný formát vznikl v našich podmínkách, udržuje si kontinuitu a zajímá se o něj čím dál víc lidí, určitou zprávu podává. I tak menšinový žánr jako tanec se totiž dostává do širšího povědomí a přibližuje nás po krůčcích ke společnostem, kde je tanec a přemýšlení o něm naprostou samozřejmostí.

Čtěte také

autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.