Tyjátr: Divadlo v Neratově má smysl

31. prosinec 2013

Pohraniční vesničku Neratov dnes osidlují kromě několika chatařů především klienti chráněného bydlení. Sdružení Neratov vzniklo v 90. letech za účelem opravit kostel Nanebevzetí Panny Marie a obnovit poutní místo. Od roku 2011 zpestřuje život asi dvou desíteki stálých obyvatel s lehkým až středním mentálním postižením projekt Divadlo má (s)mysl.

Skupina Jiné jeviště, složená především ze studentů herectví, režie a scénografie Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze, spolupracuje s klienty Sdružení Neratov formou divadelních workshopů a setkání. V minulých ročnících byla dílna zaměřena na výrobu a manipulaci loutek v nadživotní velikosti, pohybová a hlasová cvičení, a došlo i na tvorbu písňového textu.

„Zpětnou vazbu jsme dostali hned po prvním ročníku, ošetřující asistentky ze sdružení Neratov zaznamenaly u svých klientů velkou radost z toho, že se u nich něco děje, těšili se na nás. I z toho důvodu jsme tam začali jezdit v průběhu celého roku, aby se ten kontakt nepřerušil na dlouho,“ vysvětluje produkční akce Divadlo má (s)mysl Lucie Špačková. Podle herce Jana Čtvrtníka, jednoho z iniciátorů projektu, práce s lidmi s mentálním postižením jednoznačně obohacuje obě strany: „Myslím, že hercům se taková zkušenost hodí především pro tu otevřenost komunikace, tady je nutnost brát věci takový, jaký jsou, a na nic si nehrát, protože jinak se to strašně vymstí, oni to hrozně dobře poznají. Profesionální práce se dá různě obcházet, ale to tady nejde. V tom je to hodně přínosný.“

Divadelní tvorba ve specifické skupině je také předmětem připravované divadelní specializace na Katedře alternativního a loutkového divadla DAMU. Její náplní by mělo být mezioborové studium divadelní tvorby, výtvarna, hudební nauky, základů psychologie a speciální pedagogiky se zaměřením na práci s herci se specifickými potřebami.
Skupina Jiné jeviště povede v Neratově divadelní dílny od 4. do 17. srpna. Zatímco první dva roky divadelníci s Neratovskými pracovali na místních pověstech a na tématu osobních snů, náplní letošního divadelního projektu bude „největší příběh na světě“.

02934025.jpeg

„Nikdo z nás předtím s mentálně postiženými lidmi nepracoval, takže to byl skok po hlavě. První rok jsme byli zaskočeni tím, že my sami jsme s ‚kamarády‘, jak jim říkáme, nedokázali otevřeně komunikovat. Třeba když se jich zeptáš na rodinu, dozvíš se často, že jim oba rodiče umřeli, takže šli do děcáku, potom někde šlapali, vlastní děti dali do děcáku, a potom jsou skoro všichni zadlužení, protože si na ně lidi brali půjčky. Jsou to drsný příběhy, ale oni to vypráví jakoby nic. Nevěděli jsme, jak na to reagovat,“ popisuje herec Jan Čtvrtník.

Výsledné představení bude přístupné veřejnosti na Neratovských poutních slavnostech, kterých se každoročně účastní přes 1 500 poutníků z celé České republiky. Bližší informace naleznete na webových stránkách sdružení www.jinejeviste.cz, kde můžete zároveň zhlédnout i dokumentární film Tomáše Kratochvíla o projektu Divadlo má (s)mysl.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.