Tyjátr: Festival KoresponDance 2015 našel svého adresáta

8. červenec 2015

Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA připravuje každoročně festival tanečního divadla KoresponDance. V roce 2013 ho vedení přesunulo z Prahy do Žďáru nad Sázavou. Letošní ročník trval poprvé tři dny a pohybem ožila nejen zámecká zahrada, barokní chrám, ale také místní skatepark.

„Naše rodina dostala zpět toto obrovské panství a za dvacet let na něm udělala spoustu práce. V první fázi jsme zrekonstruovali úplně i méně zdevastované části objektu. S manželem stále pracujeme na renovaci a stále to vypadá ještě na několik desetiletí. Chceme celý areál ještě víc otevřít a udělat z něj místo, kde by se mohli setkávat lidé, aby zámek i celý Žďár nad Sázavou ožil živým uměním,“ říká ředitelka Centra choreografického rozvoje SE.S.TA a festivalu KoresponDance Marie Kinsky. Jednou z motivací řídit podobnou akci jsou její profesní zkušenosti s tancem. „Sedmnáct let jsem byla profesionální tanečnice i choreografka a stále působím jako taneční pedagožka. Je to celý můj život,“ dodává.

Program obsadil velkou část rozsáhlého žďárského zámku. Vedle barokně stylizované taneční variace Bach 15 umělci hráli s žebříky (inscenace Abscisse) nebo vysokozdvižnou plošinou (inscenace L.U.MEN). V rámci festivalu také probíhal dětský tanečně orientovaný tábor s dvojicí profesionálních lektorů, jehož výstupem bylo krátké představení. Mezi českými zástupci se na festivalu objevilo např. novocirkusové Obludárium Divadla bratří Formanů.

03424526.jpeg

„To, že je festival hodně mezinárodní, je pro mě osobně velké překvapení. Máme s sebou dva Francouze a ti říkali: ‚Jedeme několika tisíc kilometrů z Francie do Čech, abychom byli v klidu, a přitom je to tady samý Francouz.‘ Samozřejmě je to dobře, protože výměna zkušeností je velmi důležitá. Nejde se zavřít do svého světa a myslet si, že to děláme nejlíp. Lidem se to ale v takhle malé zemi děje. Potřebují se srovnat s mezinárodní konkurencí a publikum by mělo vidět i jiné věci, aby se naučilo vybírat a mělo co nejvíc zážitků,“ říká režisér a herec Petr Forman. Okruh příznivců přitom roste, jak vysvětluje Marie Kinsky. „Je tady publikum, které na tanec slyší, je jím nadšené a cíleně ho hledá. Jde to pomaleji, než bychom chtěli, ale na druhou stranu je radost sledovat, jak zájem neustále narůstá.“

Snaha zabydlovat tancem nejen zámek, ale celé město má vést k širšímu dialogu s místním i dalším publikem. „Naším hlavním cílem je, aby lidé pochopili, že současný tanec, pohybové divadlo i nový cirkus jsou pro všechny a velmi přínosné,“ uzavírá ředitelka festivalu Marie Kinsky.

autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.