Tyjátr: Letní filmová škola divadelní

3. srpen 2015

Nedílnou součástí doprovodného programu Letní filmové školy v Uherském Hradišti jsou také divadelní představení. Jeho další dramaturgyní se teprve nedávno stala ředitelka festivalu Radana Korená. Českou stálici divadelního festivalového řádění, improvizátory VOSTO5, tak v Hradišti doplnilo třeba Divadlo Na zábradlí.

„Je to jednoduché. Já zkrátka miluji divadlo. Vystudovala jsem ho a je to pro mě srdeční záležitost. Když jsem ještě jezdila na Filmovku jako návštěvník a mohla jsem po celodenním sezení v kině jít na něco jiného, co by mě ale bavilo úplně stejně, divadlo mi dělalo dobře. Takže jsem chtěla na tu divadelní tradici navázat a nabídku nejrůznějších inscenací zachovat. Baví mě to a tak si tady dělám sama i divadelní dramaturgii,“ říká ředitelka Letní filmové školy Radana Korená. Mimo „Filmovku“ dlouhodobě spolupracuje s kopřivnickou přehlídkou netradičních divadel Kopřivafest.

03442468.jpeg

Divadelní sekci rozděluje do dvou hlavních programových celků. „Moje koncepce, dá-li se tomu koncepce vůbec říkat, takhle funguje třetí rok. Vždycky bych chtěl pozvat jednu nějakou větší scénu a jejich inscenaci provázat právě s divadelním programem. Myslím, že to má docela úspěch. Divadelní a filmové pojetí jedné látky je oblast, která lidi zajímá, a rádi se o ní baví. Větší divadla potřebují samozřejmě adekvátní prostor, takže hrajeme ve Slováckém divadle a tam nemůžeme uvolnit víc než jedno odpoledne a ani víc nechci, protože je to Filmová škola,“ dodává. Jedna ze sekcí se zaměřovala na osobnost režiséra a scenáristy Pavla Juráčka. Na divadelním programu letošního ročníku Letní filmové školy se tak objevila dramatizace jeho deníků, inscenace roku 2013 Zlatá šedesátá v obsazení, jak se hrála ještě v brněnské Redutě před přesunem do Prahy. Např. v rámci loňské široké, třídenní fokusu na fenomén Dejvického divadla, uvedl soubor svůj hit Ucpanej systém, který byl za hodinu vyprodaný.

Vedle Slováckého divadla, kde se divadlo v rámci Letní filmové školy hrávalo spíše sporadicky, zařazuje také již tradiční lokace. „Širší doprovodný program probíhá ve Smetanových sadech v divadelním stanu. Mojí představou je, aby byla nabídka žánrově pestrá. Na programu máme zastoupené loutkové divadlo nebo nový cirkus, který jsme měli vloni. Letos jsme například pozvali i taneční alternativu jako Teatr Novogo Fronta.“

03442469.jpeg

Jak divadelní program působí na lidi mimo štáb? Například výtvarníci a stálí účastníci Letní filmové školy v Uherském Hradišti Tadeáš Kotrba a Tomáš Absolon jej hodnotí pozitivně. „Já myslím, že se čím dál víc prolíná výtvarné umění s filmem a divadlem. Moc se to už nerozlišuje a podle mě dobré vedle sebe postavit různé podoby umění a je jedno, jestli se jedná o film nebo to naše. Dorazí asi i víc lidí, a proto je asi dobré dělat takové akce, protože za pár dnů se dá stihnout víc. Pro mě je navíc divadlo zajímavější než film a pokud někam jedu, tak se nechci zavírat jenom do kina a jsem rád, že jsou i nějaké jiné aktivity spojené třeba s vernisáží,“ komentují.

Jako příjemný ho hodnotí také jedna z účinkujících v inscenaci Hrabě 2.15: Bez dechu, herečka Marie Jansová. „Může to být propojené, protože určitě vznikají paralely s filmovým světem a je to myslím cílené na publikum, co do Hradiště jezdí. Většina lidí, co přijeli, jsou padesát let mínus. Tím samozřejmě nechci nikoho diskriminovat. Je to super, když se staví někdo starší,“ uzavírá.

autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.