Tyjátr – Letní Letná 2011

29. srpen 2011

Konec prázdnin si umí už jen málokdo představit bez festivalu Letní Letná, který již osm let přiváží do České republiky novocirkusové soubory z celé Evropy. Letos jsou v dramaturgii festivalu zastoupeny dvě evropské novocirkusové velmoci.

Compagnie XY z Francie představí inscenaci Le Grand C, jejíž název napovídá, že se jedná o velkou akrobatickou formu. Severskou cirkusovou poetiku bude v inscenaci Wear it like a crown reprezentovat švédský Cirkus Cirkör, jehož tvorba je komornější režijním přístupem, ale výraznější výpravnou koncepcí.

Ředitel festivalu Jiří Turek přiblížil výběr zahraničních představení na Letní Letnou: „Já se ze všeho nejvíc těším na Compagnie XY, i když Cirkus Cirkör je nádherný a výtvarně zajímavější. Já jsem Compagnie XY viděl dvakrát. Když jsem je viděl poprvé, tak to bylo ve veliké hale a úplně mě to nechytlo. Ale pak jsem je viděl znovu, dostal jsem se nějak blíž a úplně mě to uchvátilo. Takže je radost si to zase vychutnat. Já se v podstatě těším na všechno, co tady na festivalu je, protože jsem si to všechno osahal už předtím. Pokaždé si říkám, jak na věci, které se líbí mně, budou reagovat diváci – a to ne že bych se jim snažil podbízet. Osobní pocit je pro mě strašně důležitý.
Nechtěl jsem, abychom se rozšiřovali kvantitativně, ale spíš obsahem, čili kvalitou servisu; a možná i dramaturgie je letos hutnější.“

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s manažerem souboru Compagnie XY Antoinem Billaudem z Odpolední session

Cirkus Cirkör vznikl jako soubor nového cirkusu už v roce 1995 a svým osobitým přístupem si vybudoval jméno po celém světě. Součástí jejich tvůrčí práce je nejen tvorba inscenací, ale také výzkum a pedagogická činnost. Proto ani práce na jejich inscenacích nikdy nekončí a mají spíše povahu projektů, které se stále vyvíjí. Wear it like a crown je třetí ze série inscenací Cirkusu Cirkör zaměřených na člověka a jeho duševní i tělesnou podstatu.

02416810.jpeg

Mezi šesti artisty účinkuje i žonglér a akrobat David Eriksson: „Byl jsem moc rád, že diváci ocenili s takovým nadšením naše první festivalové představení. Navíc nás během představení neustále podporovali potleskem a pozitivními reakcemi. S Wear it like a crown vyjíždíme často na turné mimo Švédsko, protože naším cílem je ukazovat způsob, jakým tvoříme novocirkusová představení, v zemích, kde na toto umění nejsou tolik zvyklí. Reakce diváků, kteří se do kontaktu s novým cirkusem nedostávají často, jsou velmi vřelé a mnohdy nadšené. Nesnažíme se divákům diktovat, jak by na naše představení měli reagovat, ale naopak se jim v tom snažíme poskytnout co největší svobodu.
Práce na inscenaci nikdy nekončí. Před naším evropským turné jsme měli speciální zkouškové období, kdy jsme domýšleli a přepracovávali některé scény. Neustále nás napadají způsoby, jak na scénách a výstupech pracovat, proto občas něco přidáme nebo naopak ubereme.“

V rámci festivalu Letná Letná proběhne mezinárodní setkání novocirkusových profesionálů z celé Evropy. Mezinárodní cirkusová síť Circostrada Network pořádá setkání svých členů každých šest měsíců. Cirqueonu, českému centru pro nový cirkus, se letos podařilo spolupořádat setkání v České republice. V rámci Circostrada Network meetingu se bude jeden den konat mezinárodní konference Cirkforum 2011, která vychází opět z iniciativy Cirqueonu. České centrum pro nový cirkus chce zahraničním hostům představit aktuální novocirkusové dění v Česku a české profesionály seznámit s děním v okolních zemích.

02420146.jpeg

„Cirkforum je mezinárodní fórum o současném stavu nového cirkusu v Evropě. Je to setkání profesionálů nového cirkusu na evropské úrovni, které se koná v Praze v rámci Letní Letné. Nám se podařilo sem pozvat tolik zahraničních účastníků, tolik profesionálů díky tomu, že se tady pořádá Circostrada meeting. Ta je v Praze z toho důvodu, že Cirqueon, centrum pro nový cirkus a pořadatel tohoto setkání, je členem Circostrada Network, což je síť, která sdružuje profesionály v oblasti nového cirkusu,“ říká Šárka Maršíková, manažerka Cirqueonu.



V úterý večer proběhla na Letní Letné premiéra nového česko-portugalského projektu nazvaného Até Madrugada (Až do svítání). Alena Dittrichová, česká tanečnice a performerka, je autorkou koncepce a choreografie. Komorním projektem Até madrugada přiváží z Portugalska do České republiky svůj pohled na portugalské prostředí, mentalitu i životní styl. V inscenaci používá techniku danse voltige i současného tance.

„Já žiju už tři roky v Portugalsku, ale chci udržovat nějaké kontakty s Českou republikou a chci se sem vracet. Inspirací je Portugalsko, portugalská krajina, příroda, rodinná hierarchie a životní styl. Používáme „danse voltige“ – já nemám ráda škatulkování žánrů a jsem tanečnice, takže mám ráda, když se ty žánry propojují, takže proto používáme tanec, divadlo a danse voltige. Myslím, že tento projekt může být na festivalech nového cirkusu, na tanečních festivalech a i na divadelních festivalech,“ dodává Dittrichová.

Festival Letní Letná si dramaturgicky i organizačně drží zaběhnutý standard. I letos sází na velké cirkusové formy, které přitahují diváckou pozornost českého publika. Nového cirkusu v Česku přibývá a nová inspirace je nadmíru potřeba. Letošní program Letní Letné i Cirkforum 2011 k tomu můžou alespoň částečně přispět.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.