Tyjátr: Ludánkovy kladenské Vánoce jsou halucinací o meteorismu

22. prosinec 2014

Loutkové divadlo Lampion v Kladně na svůj repertoár zařadilo výstřední vánoční pohádku Vánoce ve Špekově. Kdo by čekal tradiční rodinnou komedii s happy endem u stromečku, tak se dočká pouze happy endu, protože vše ostatní se v inscenaci Jana Friče už tak klasicky nejeví.

Petr Kolečko ve hře Vánoce ve Špekově rozehrává zklamání zlatých prasátek z toho, že se ve vsi Špekov obtloustlé děti přecpávají i o Štědrém dnu a nevidí je. Prasátka jsou stejně frustrovaná z dětí ze sousedního Tyčkova, které naopak nejí nic celý rok a potom bývají na Štědrý den protivné. Hlavní hrdinové – obézní Ludánek a rachitická vášnivá lyžařka Zuzanka – tak o Vánocích prožijí tripovou a požitkářskou lovestory, o které mluví režisér Jan Frič. „Tohle je takový trošku ironický komentář k současnosti, kdy je docela významný svátek nějakého slunovratu přetvořený do svátku konzumu. Ono je to jasné, že uprostřed zimy, když je jídlo, to skýtá velkou radost. I když v dnešní době, když už existují ledničky, to není takový objev jako kdysi. Je trošku škoda, že lidi místo toho, aby nějak slavili svou pospolitost, tak se těší především na dárky. Tohle téma je tam nějak v hloubce a myslím, že to může trošku roztočit závity především rodičům,“ říká režisér.

„Mně se líbí tyhlety podivně přetvořené zvyky. Já nevím, z jaké doby jsou zlatá prasátka, ale jako odměna za půst je to docela dobrý princip. Navíc forma ‚zlaté prasátko‘ je docela nevkusná, obzvlášť pro vegetariány. Pamatuji si, že jako dítě jsem Ježíška těžce dával a vyhlížel ve hvězdách. Ze zlatých prasátek jsem měl legraci a přišla mi podezřelá,“ dodává Frič. Obdobně vidí zvyk také herečka Marie Švestková, představitelka Zuzanky: „Já jsem nikdy zrovna tento zvyk moc neprožívala. Mě třeba víc zajímalo lití olova a vhledy do budoucnosti, pouštění lodiček a podobné věci. Zlaté prase mě snad ani jako malou nezajímalo a nechtěla jsem ho ani vidět, a tak nebyla motivace se postit.“

03275586.jpeg

Inscenace, ve které hlavní postava z emociálního přetlaku trpí enormním nadýmáním a z adventního kalendáře řešeného jako soustava lednic vylézá psychopatický hamburger, musí rodiče vyloženě těšit. Podle Friče se divácká odezva různí. „Reakce jsou a budou rozdílné, poněvadž pro výchovu některých dětí to může být kontroverzní v tom smyslu, že to není křehká vánoční pohádka. Věřím, že v konzervativnějších rodinách s tím budou mít problém, na druhou stranu se stává, že někteří rodiče i některé děti tomu hodně fandí, a třeba včera tady byla stadionová atmosféra. Závisí na tom, jak to všechno dopadne, protože pohádka je to technicky náročná a závisí na energii herců.“

03275585.jpeg

Inscenace provokuje také nekorektními hrátkami se stereotypy v zobrazování stavby těla. Co na to představitelka protivné, vychrtlé Zuzanky Marie Švestková? „Mám názor, že lidi, kteří mají sklon být spíše vychrtlí, jsou nervóznější a neurotičtější. Tak se mi to jeví z mé osobní zkušenosti. Ale tady je Zuzanka vyhrocená stejně jako Ludánek, aby to bylo patřičně bizarní. Akorát mi potom moje dcera řekla, že by si Zuzanka měla najít někoho hubenějšího.“ Postava navíc ráda běžkuje. „Mě to na těch běžkách baví. Zuzanka má být taková zrychlená, divná a přesně k tomu nutí. Já jsem docela běžkař, takže jsem se na tom cítila jako doma. Pocházím z Vysočiny a tam se běžkovalo pořád, tam zrovna nebyl problém,“ říká Švestková.

Ovšem nebyla by to vánoční inscenace plnící přání. Marie Švestková na jevišti vystupuje s rezavou parukou. „Paruka mi hodně pomohla. Navíc já jsem vždycky toužila mít dlouhé zrzavé vlasy, a sen se mi splnil,“ dodává herečka.

autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.