Tyjátr: Slečna Flora z Olomouce slaví sedmnáct

6. květen 2013

Pokud si chcete dopřát pár dní v jednom z nejhezčích historických měst našeho kraje, teď je ta správná chvíle. Ve čtvrtek totiž v Olomouci začíná tradiční přehlídka s názvem Divadelní Flora.

Festivalovou klasikou bude i v případě olomouckého festivalu pražský soubor Vosto5. Tahle herecko-režijní skupina proslula především řadou Stand´Artních kabaretů. „V kabaretech začínáme vždycky v bodě nula, což diváci na Floře už znají, možná mají pocit, že už ani s ničím jiným nevystupujeme, ale to není pravda. V Olomouci uvedeme také představení Košičan 3, což je taková vykopávka, kterou jsme letos oživili tím, že jsme z ní udělali rozhlasovou inscenaci,“ vysvětluje jeden ze zákládajících členů Vosto5 Ondřej Cihlář. Představení Košičan souboru Vosto5 proběhne v pondělí 13. května od 17:00 a na improvizovaný Stand´Artní kabaret můžete od pondělí zajít hned tři večery po sobě, a to vždy ve 22:30.

Mimořádný taneční zážitek nabídne inscenace Simulante Bande taneční skupiny VerTeDance, která letos získala Cenu diváka České taneční platformy. Choreografky Tereza Ondrová a Veronika Kotlíková v ní nenásilnou sondou do života tělesně handicapovaných upozorňují na časté předsudky ve společnosti.

Myslím, že se nám podařilo udělat představení, které se nesnaží tlačit na city a neukazuje handicapované jako chudáky. Snažili jsme se ukázat, že handicap může mít kdokoli a na první pohled to ani nemusí být poznat. Během úvodní situace představení, ve kterém jsou ze čtyř tanečníků dva handicapovaní, spousta diváků neodhalí, kdo je kdo. S Veronikou nás baví si určit u každého představení nějaký moment, který ještě neznáme, pomáhá nám to otevírat nové přístupy k pohybu a fyzický handicap nás lákal dlouho,“ popisuje práci na projektu choreografka Tereza Ondrová a uzavírá rozhovor zhodnocením olomoucké přehlídky: „Mám Divadelní Floru ráda, protože má hezkou atmosféru. Olomouc je sama o sobě příjemná, je to studentské město.“ VerTeDance zahraje na Floře ve čtvrtek 16. května v 17:00.

02880445.jpeg

Posledním tipem letošního programu Flory Olomouc bude zbrusu nová inscenace choreografa Jara Viňarského s názvem Animalinside, která se do Olomouce vydá hned po pražské premiéře v Altě. Fyzické představení Jara Viňarského a Marka Menšíka vychází ze stejnojmenné knihy a obrazů maďarského spisovatele Lászla Krasznahorkaie. V Olomouci ho můžete vidět v úterý 14. května od 17:00.

Kromě řady divadelních představení z Čech, Moravy, ale třeba i Švédska nabízí Flora Olomouc hudební koncerty, workshopy a letos v jejím rámci proběhne poprvé i vintage market. Celé město tak v sobě na deset dní spojí kulturní pestrost celorepublikového dosahu a klidné prostředí menšího moravského města. Festival Divadelní Flora proběhne mezi 9. a 20. květnem v Olomouci

Spustit audio