Tyjátr - Zpověď masochisty

31. leden 2011

Dramatik a divadelní kritik Roman Sikora se už dlouho snaží o divadlo s politickým názorem. Podle něj je ale těžké sehnat někoho, kdo bude ochoten to hrát. Jeho text Zpověď masochisty, kterým se plnou vahou opírá do aktuálních společenských problémů, uvedlo Divadlo Letí. Ať už jeho názory sdílíte nebo ne, je Sikorova hra rozhodně zážitkem.

Návrat politické satiry na divadelní prkna - konečně! Roman Sikora nešetřil nikoho. Zpověď masochisty si bere na mušku politiku, ideologie, náboženství i reklamu.
Pan M. chce být šťastný... jako každý. Jeho štěstí je utrpení a bolest a nikdo není schopen mu dát, co potřebuje. Uspokojení nachází v zaměstnání, kde se s chutí nechává šikanovat pologramotným šovinistou, nebo - a to obzvlášť - v české politice. Po parlamentních volbách se pan M. mohl skutečně zaradovat. Miluje politické proslovy o sebeomezování a škrtech - jako by tu propisku cítil na svých zádech…škrt, škrt… Podle Romana Sikory se v panu M. muže najít kdekdo.

Sikora vrací na jeviště divadlo s názorem, politickou satirou, která tady tak výrazně chybí. Bojí se autoři, divadla nebo i publikum? A čeho vlastně? Je to z pohodlí nevědomí a nevměšování? Přizpůsobení se?

Divadlo Letí uvádí Zpověď masochisty v rámci cyklu Hyde Park zaměřeného na scénické zpracování textů současných dramatiků. V rámci programu Centra současné dramatiky pak jim i režisérům poskytuje rezidenční pobyty. Roman Sikora dopsal text asi tři týdny před premiérou, jeho jazyk je přitom zvláštně netypický, výkony herců jsou i proto obdivuhodné.

02246210.jpeg

Tomáš Kobr alias Pan M. podává skutečně vynikající výkon a stejně tak i Richard Fiala, Tomáš Jeřábek a Zuzana Onufráková. Zpověď masochisty v režii Martiny Schlegelové můžete vidět ve Studiu Švandova divadla. Skutečně stojí za to!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.