Poznat svět jinak než jako turista? Vyjeďte jako dobrovolník v programu Erasmus+

30. září 2015

Když se řekne Erasmus, většina vysokoškoláků si vybaví zahraniční studijní pobyty. To ale není všechno, co tento program nabízí. Podpořeny z něj mohou být i různé veřejně prospěšné projekty. Petr Syruček a Pavel Zálom mají v Domě zahraniční spolupráce na starosti Evropskou dobrovolnou službu. V rozhovoru vám poradí, jak se stát mezinárodním dobrovolníkem nebo jak rozjet vlastní projekt.

Evropská dobrovolná služba je součástí programu Erasmus+. Projekty vedené v rámci EDS mohou trvat od dvou měsíců do jednoho roku a měly by být zaměřeny na kulturu, děti a mládež, sport, sociální péči, umění nebo na ochranu životního prostředí. Informace o organizacích, které mají akreditaci působit v projektech EDS, jsou sdruženy na Evropském portálu mládeže. Projekty jsou vždy mezinárodní a vycestovat je možné do zemí celé Evropy. Spektrum činností, kterým se můžete na dobrovolnickém pobytu věnovat, je obrovské: můžete hrát divadlo, sázet stromy, připravovat výukové programy pro děti nebo natáčet film. Program je určen pro mladé lidi do 30 let, takže doba studia je nejlepší čas, kdy se do dobrovolné služby zapojit.

10. 10. 2015 se ve studiu Alta v Praze koná setkání bývalých a současných dobrovolníků. Součástí této akce určené pro veřejnost budou workshopy a semináře a v neposlední řadě šance setkat se s dobrovolníky naživo, poslechnout si jejich zkušenosti a načerpat inspiraci pro vlastní plány.

Zajímá vás, jak si vybrat organizaci, přes kterou vycestovat? Jak správně napsat vlastní projekt a kterým chybám se vyhnout? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jana Římanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.