Universum o kyberšikaně

9. září 2011

Pro mnohé možná neznámý pojem. Pro současné náctileté vcelku běžná praxe. Kyberšikana. Často ani nevědí, že se jí účastní, že můžou někomu ublížit. Je to přece jenom na „netu“ a pro mnohé je to legrace. Tématu novodobé šikany se v pátek večer věnovalo Universum.

Se šikanou se setkal pravděpodobně každý. Ať už jako její přímý účastník nebo alespoň pozorovatel. Ať tak nebo tak, není to nic příjemného. S rozvojem technologií a především s masivním rozšířením sociálních sítí dostala šikana nový rozměr. Přenesla se do virtuálního prostoru. Začalo se jí proto říkat kyberšikana.
Kolegyně Lenka Hotmarová pro vás připravila souhrnný příspěvek pro krátké seznámení s pojmem kyberšikana.

Přímo do studia potom o kyberšikaně dorazil povídat Tomáš Botlík z Národního parlamentu dětí a mládeže, který v tuto chvíli připravuje nový projekt na pomoc obětem kyberšikany s názvem Nenech sebou zametat.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.