Ctít humanistické ideály spočívá podle rektora Univerzity Karlovy hlavně v „objímání“

27. duben 2016

Kým je tvořena univerzita a kdo má právo se k ní otevřeně hlásit? Získat názor samotného rektora Univerzity Karlovy nebylo jednoduché. Čas si na nás udělal až téměř měsíc po vypuknutí kauzy okolo spolku, tehdy ještě existujícího pod názvem Feministická společnost Univerzity Karlovy. Tomu bylo nařízeno v důsledku nevhodného transparentu, který se objevil na jimi pořádaném karnevalu proti fašismu, odstranit ze svého názvu údaje odkazující na souvislost s univerzitou.

V pořadu Universum nemáme ambice hodnotit samotný incident s kontroverzním transparentem. Otázka, na kterou jsme se v Universu chtěli zaměřit, je mnohem obecnější: kdo tedy ve skutečnosti je ona „Univerzita Karlova“ a kdo má podle jejího rektora právo pronášet své názory a zároveň se hlásit k její akademické obci.

„Univerzita Karlova je tvořena učiteli, studenty, studentkami, vědci, zaměstnanci univerzity. V širším kontextu jsou to její přátelé, podporovatelé a další, kteří mají k Univerzitě Karlově vztah. Je to společenství lidí, kteří mají ctít humanistické ideály. Studenti a absolventi skládají imatrikulační a následně promoční slib, který říká, že zachovávají Univerzitu Karlovu v úctě a také že ctí humanistické a demokratické ideály, které jsou zde pěstovány po staletí,“ odpovídá na otázku „Kdo je Univerzita Karlova“ její rektor Tomáš Zima.

Čtěte také

„Pouze tři ze spolků mají v názvu ‚Univerzita Karlova‘, takže je to minorita, je to méně než pět procent,“ tvrdí rektor Zima. Jedná se podle něj o Studentskou unii Univerzity Karlovy, která sdružuje spolky na univerzitě, diskusní klub a patřila mezi ně i Feministická společnost UK. Ve skutečnosti je na stránkách Univerzity Karlovy uvedeno 75 studentských spolků, z nichž 20 má přímo v názvu spojení s univerzitou.

„Transparent ‚Mrtvý šovinista – dobrý šovinista‘ mě podnítil, abych kolegy požádal, aby ze svého názvu název univerzity odstranili. Ať se schází, ať dále diskutují a debatují. To jim nikdo nezakazoval a nezakazuje,“ upřesňuje svůj postoj Zima. V případě, že by název univerzity nebyl z názvu spolku neprodleně odstraněn, varoval oficiální dopis vedoucího právního odboru UK zaslaný spolku i přes dříve vydané prohlášení, ve kterém se Feministická společnost za kontroverzní transparent omluvila, „právním postupem“ vůči jednotlivým členům spolku.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

„Veřejnost nebude rozlišovat, jestli feministický spolek je oficiální platformou nebo není,“ uvádí rektor Zima svůj hlavní argument, proč by se feministky a feministé neměli ke své univerzitě otevřeně hlásit. „Dalším 80 spolkům to nevadí, že nemají v názvu Univerzita Karlova,“ dodává. „Řada těch transparentů nevyzývala k tomu, aby se lidé objímali a milovali. Nebyla to akce, která by říkala, aby se lidé navzájem, různého politického vyznání, různé sexuální orientace, různých jiných názorů, aby se objímali. Takových transparentů tam mnoho nebylo, “ uzavírá rektor Zima vysvětlení svého pojetí humanistických ideálů, které by podle něj měla akademická obec ctít.

autor: Jana Římanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.