Nový rektor UK: Přednášky budou online

11. únor 2014

Karlova univerzita bude modernizovat výuku a otevře se světu. Slibuje to alespoň její nový rektor profesor Tomáš Zima. Někdejší děkan 1. lékařské fakulty od února vystřídal ve funkci Václava Hampla a během čtyř následujících roků by rád svoji školu co nejvíce přiblížil standardům zahraničních rivalů.

Přiznává ale, že ke změnám samozřejmě nemůže dojít na lusknutí prstů. Jak Tomáš Zima říká, v prostředí české byrokracie zabere například kompletní digitalizace přihlášek delší dobu. A papírových indexů se některé fakulty taky asi ještě dlouho nezbaví. Naopak v otázce online streamingu ze školních aul je nový rektor optimističtější. Pražští studenti by si tak brzy mohli (podobně, jako například jejich kolegové na brněnské fakultě informačních technologií) svoji přednášku poslechnout, aniž by vylezli z postele.

Všechny zmíněné „zlepšováky“ ale nebudou zadarmo. Pozitivní je, že se pravděpodobně nebudou hradit ze školného, jehož zavedení ale stále visí ve vzduchu. Financování školství je podle rektora otázka priorit vlády a přerozdělování státního rozpočtu.
Celý rozhovor s Tomášem Zimou si můžete poslechnout v záznamu pořadu Universum.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka