Spolky pohledem univerzit: „Student musí mít chuť, odvahu a trpělivost“

27. leden 2016

„Studentské organizace jsou pro ČVUT partnerem, tlumočí různé nápady a připomínky studentů, zároveň s nimi spolupracujeme a pomáháme podporovat jejich aktivity,“ říká Ilona Prausová z odboru PR a marketingu na Českém vysokém učení technickém v Praze.

Zajímavým případem jsou na ČVUT fungující kolejní kluby. Na jednotlivých kolejích fungují jako studentská samospráva, která provozuje počítačové sítě, stará se o sportovní aktivity, hudební zkušebny, případně kulturní akce. „Aktivita vyšla ze studentů, rádi spravují společné prostory, protože je mohou využívat tak, jak si přejí. Zástupci kolejních klubů jsou takovými partnery správců kolejí, pomáhají naplňovat funkci společných prostor a zároveň tlumočí přání a požadavky od studentů, kteří na kolejích bydlí,“ dodává Ilona Prausová. Příkladem je klub Silicon Hill ze strahovských kolejí, který začal vznikat okolo rozrůstající se studentské počítačové sítě, původně určené pro hraní hry Doom, již v první polovině 90. let.

Čtěte také

Jedním z lednových témat Universa je otázka prostředí, které české univerzity pro své studentské spolky vytváří, a to, zda mají spolky v prostředí univerzit nějaký hlas. „Na ČVUT jsou studentské spolky sdružené do Studentské unie ČVUT. A její představitelé mohou přijít a komunikovat s vedením a vyjednávat záležitosti týkající se studentských spolků a organizací a studentů vůbec. Hlasy studentů se snažíme poslouchat, vnímat a věřím, že nepropadají nikam do neznáma, ale že se tím vedení zabývá,“ reaguje zástupkyně odboru PR a marketingu Českého vysokého učení technického.

Jak lze hodnotit spolupráci univerzit a jejich studentských unií? V čem mají naopak studenti a spolky mezery v otázce komunikace s univerzitou? „Studenti ještě nemají životní zkušenosti, přistupují k ledasčemu s určitou naivitou a očekávají, že všechno se změní obratem. Což samozřejmě v praxi nefunguje a na univerzitě o to méně,“ říká Ilona Prausová.

autor: Jana Římanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.