Studentská zkušenost ze zahraničí: V Sarajevu bych chtěla rebelovat a bořit systém zevnitř

30. červen 2015

Radka Valová vystudovala bakalářský obor zaměřený na mezinárodní vztahy a bezpečnostně strategická studia na Masarykově univerzitě v Brně. Na Univerzitě Palackého dokončuje magisterské studium Mezinárodní humanitární a sociální práce. Mezitím si ale na rok odskočila pracovat pro OSN v Bosně a Hercegovině. Poslechněte si rozhovor natočený přímo v místě jejího působení, v Sarajevu.

„United Nations Volunteers je jedna z agentur OSN a funguje tak, že vysílá profesionály na mise OSN všude po světě. Jsou dvě možnosti, jak se tam dostat. Buď že už člověk něco dělá, má nějakou kvalifikaci, nějakou praxi, zaregistruje se a čeká, až mu nabídnou pozici. Druhá možnost, přes kterou jsem se sem dostala já, je United Nations Youth Volunteer. Každá země, která se chce zapojit, si na základě priorit zahraniční spolupráce vybere dostupné pozice a zasponzoruje někoho ze své země, aby na tu pozici jel,“ prozrazuje v rozhovoru Radka.

„Jazyk zatím neumím, ale mám tu výhodu, že rozumím. Díky tomu, že umím česky, slovensky a rusky, rozumím trochu polsky a v regionu nejsem poprvé, rozumím zhruba 80 %.“ Radka byla součástí týmu, který připravoval zahajovací konferenci projektu Dialog pro budoucnost. Projekt, iniciovaný ze strany bosenské vlády a prezidentů, má za cíl víc zapojit mladé lidi do občanské společnosti a rozhodovacích procesů. „Byla to velká věc, protože se na té konferenci poprvé sešli všichni tři prezidenti, zástupci neziskovek a mládež a měli možnost i vzájemně diskutovat.“

„Když jsem sem přijížděla, řekla jsem si, že bych chtěla trochu rebelovat, bořit systém zevnitř. Pocházím z prostředí menších neziskovek, z těch, které cílí na akci, chtějí vidět výsledky. Chtěla bych, aby se tady lidé víc zamýšleli nad tím, co dělají, proč to dělají, jak to dělají. Jestli hodnoty, za které bojují, vůbec uplatňují i ve své práci. Chtěla bych, aby si vzpomněli na to, když začínali, jestli tehdy chtěli něco změnit, protože se mi často zdá, že je to pro ně už jen rutina. Že se přizpůsobili systému, který není až tak flexibilní, u spousty věcí říkají, že to nejde. To bych chtěla změnit,“ doufá Radka.

Poslechněte si celý rozhovor o studentské zkušenosti ze zahraničí, tentokrát z Bosny a Hercegoviny.

autor: Jana Římanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.