Studentské komunitní bydlení: Být obklopen zajímavými lidmi stojí za ztrátu soukromí

28. duben 2015

Koleje, rodiče nebo obyčejné spolubydlení nejsou jediné možnosti, jak při studiu bydlet. Setkávat se doma v kuchyni se zajímavými lidmi může být mnohdy benefitem, který vyváží menší míru soukromí. Své zkušenosti s komunitním bydlením představili Jan Horyna a Kateřina Moravcová.

„Proč jsme se rozhodli takhle bydlet, bylo dané roční zkušeností jednoho kamaráda, který pobýval v Londýně v různých squatech. Plno squatů v Londýně fungovalo jako sociální centra, knihovny, různý svépomocný dílny, cyklodílny. Fungovalo tam plno workshopů. Já jsem tam jel na pár dní za ním na návštěvu. Měli jsme takovouhle zkušenost zvenčí a říkali jsme si, že by bylo fajn, kdyby bylo něco takového v Čechách. S tím, že by nešlo o squat, ale šlo by normálně o nájemní byt,“ vypráví student politologie Jan Horyna.

Squat šestici zakládajících studentů připadal jako příliš velká výzva. „Našli jsme byt, který nám vyhovoval, co se týče prostoru i financí, které jsme byli ochotní platit.“ Základní rozdíl oproti běžnému spolubydlení byl v uspořádání bytu. Místo toho, aby se obyvatelé rozdělili po dvojicích do pokojů, nechali si větší společné prostory, které podle potřeby proměňovali ve studovnu, knihovnu, dílnu, kino nebo galerii. „Chtěli jsme mít každý týden schůzi celého bytu, ideálně spojenou se společnou večeří. Mít aspoň jeden večer v týdnu, kdy se všichni v tom bytě potkáme a kdy máme možnost si říct, jak se cítíme, co každý dělá.“

03371963.jpeg

Důležitý pro soudržnost domácnosti je společný pohled na svět, který Jan Horyna nazývá
„sociálně kritický“. Původní zakladatelé už byt opustili, ale myšlenky, se kterými byla domácnost založena, zůstaly. Několik let tady volné sdružení Food Not Bombs připravuje jídlo pro bezdomovce.

Na úplně jiných základech je vybudované komunitní bydlení pro studenty, ve kterém žije studentka zahradní architektury Kateřina Moravcová. „To naše bydlení začalo díky panu správci, který měl myšlenku udělat z čtyřpatrového domu studentské bydlení, ve kterém nepůjde jen o přespávání, ale i o sociální kontakty. Abyste znali lidi, se kterými bydlíte.“

„Většinou je to tak, že neznáte ani lidi, se kterými bydlíte na jednom bytě. To je největší problém studentského bydlení i na kolejích. Tady máme dole společenskou místnost, kde se scházíme,“ říká Kateřina. Na rozdíl od domácnosti Jana Horyny v tomhle domě bydlí studenti všech možných oborů i pohledů na svět. Společně pořádají promítání filmů, grilovačky a jiné společenské akce.

Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jana Římanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.