Studentské organizace: České univerzity vynalézají kolo stále znovu a znovu

20. leden 2016

Zorientování se v univerzitním prostředí je značně komplikované. Než student zjistí, jak univerzity vnitřně fungují, často už se studiem končí. Proto je Jakub Kočí skeptický vůči spontánnímu rozvoji studentských organizací ze strany studentů. České vysoké školy přitom často vůbec netuší, jak jejich studentské spolky, kluby nebo hnutí fungují. „Neznalost na straně vedení univerzit a fakult je naprosto obrovská,“ doplňuje zakladatel Unie studentů VŠE.

Podle Jakuba není téma vysokoškolských studentských organizací vůbec zpracované. V Česku neexistuje téměř žádná odborná literatura. Ať už je to chybějící historickou tradicí, dosud se držícím odérem svazáctví, nebo neaktivními studenty, není v Čechách téma studentských spolků považováno za zrovna vzrušující. Pracovní trh přesto začíná aktivní studenty rozlišovat. Velké firmy se vyloženě zaměřují na lidi ze studentských organizací. „Lidi ze spolků jsou mnohem dospělejší a ucelenější. Je u nich výrazně větší šance, že budou něco umět, budou tu věc schopni vytvořit od A do Z a ještě to dobře prodat,“ říká absolvent Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické.

České univerzity nejsou zrovna úspěšné v rozvíjení svých aktivních studentů. Pořádně nevědí, co od nich vlastně chtějí a jak jim jejich činnost usnadnit. Přitom se stačí podívat na školy, kde studentské spolky fungují, případně do zahraničí. „Raději vymýšlí kolo pořád od začátku.“ Jakub Kočí vidí zásadní problém v nedostatku pravidel pro existenci studentských spolků. Aktivní student, který chce něco dělat, si všechno musí zjistit sám, což je příliš zdlouhavé a pracné. V procesu navíc riskuje, že mu univerzita jeho činnost kdykoli zruší bez jakékoli transparentnosti a odpovědnosti. „Student je ve strašně nerovnoprávné pozici vůči univerzitě.“

Jedinou výjimku vidí Jakub ve Vysoké škole ekonomické. „VŠE je jediná vysoká škola, která má definovaná pravidla pro spolky. Jsou tam relativně jasná pravidla, co musíš splnit a co můžeš dostat.“

autor: nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.