Universum: Česko bez egyptologů?

17. prosinec 2013

Egyptologové nemohou vychovávat své nástupce. Magisterský obor egyptologie na Filozofické fakultě UK totiž nedostal akreditaci. Co dál? Ptalo se v úterý mimo jiné Universum.

Egyptology rozhodnutí „překvapilo a frustrovalo“, jak uvedl pro ČRo egyptolog Jaroslav Beránek. Akreditační komise oboru vytýká, že výuka se orientuje příliš na dějiny a teorii a chybí dovednosti pro uplatnění v oboru. S tím Beránek nesouhlasí, jak ale budou situaci řešit, sám zatím neví. Víc v záznamu úterního Universa.

V tom jsme se vydali také za prosluněným studiem marketingu do Sydney. Že ne všechno je ovšem v téhle zemi tak sluníčkové, jak se zdá z tepla domova, vysvětlil ve vysílání Ondra Pavlů, který se zrovna z Austrálie vrátil na pár týdnů zpět do ČR.

V závěru jsme stihli také krátkou zmínku o čítance „hrůz evropských totalitních režimů“. Kniha s názvem Abychom nezapomněli přibližuje středoškolákům ve všech zemích EU důsledky totality v 30 lidských příbězích. Za Českou republiku se v ní objeví Milada Horáková a letec Josef Bryks.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.