Universum: Estetika je i v chemických laboratořích. Uvažování vědce je krásné

18. květen 2016

„Věda a umění, tak jak je vnímáme dnes, byly na počátcích evropské vzdělanosti, v dobách antiky, nerozlučně spjaty a jména, která běžně známe z hodin matematiky, chemie či fyziky, představují zároveň velké osobnosti počátků teorie estetiky a umění,“ píše spolek UNI ART, který chce do chemických laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické v Praze přinést víc umělecké kreativity.

Organizace UNI ART vznikla na jaře 2016 s cílem propojovat vědecky vzdělané studenty se studenty uměleckých oborů a přispět tak k jejich vzájemnému obohacování. Studenti VŠCHT nejprve chystají výstavu, která ukáže estetiku chemických laboratoří. Obchází studenty i vědce a sbírají materiály, které vypovídají o kráse jejich studijního oboru. Druhá plánovaná výstava má ambicióznější koncept: „Chceme ji nazvat Umělci vědcům, vědci umělcům. My jako chemici dáme k dispozici naše materiály, předložíme je umělcům a budeme sledovat, co z toho vzniká. Například dáme k dispozici fotky nějakých krystalů nebo různých struktur designérům, architektům a necháme jim volnou ruku. Může z toho být návrh skleničky nebo domu. Z druhé strany si od umělců necháme předložit jejich umělecká díla a ta dáme do rukou vědcům. Následně je necháme ta díla popsat vědeckým uvažováním, necháme rozvíjet jejich vědeckou fantazii,“ říká Viktorie Čermochová, zakladatelka UNI ART.

Estetika ve vědě má pro Viktorii dvě hlavní roviny: „Když se chemik jde podívat do vedlejší laboratoře a ještě nemá zkreslený pohled toho vědce, který vidí informaci, tak většinou řekne: ‚Ježiš, to je hezký, co to tady děláte?‘ A je z toho ohromenej. Čím víc s tím tráví času, tím víc vnímá tu informaci a odkloní se od estetickýho vnímání, které měl na začátku. Odlišný pohled je, řekla bych, opak. Kdy člověk s tou vědou a informacemi tráví tolik času, až mu to začne nějakým způsobem zapadat do sebe a začne se mu zjevovat ta krása přírody a zákonitostí,“ vysvětluje studentka VŠCHT.

autor: nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka