Universum: Humanitní obory. Má cenu je studovat?

4. červen 2013

Logika, estetika, humanistika, kulturologie nebo třeba tibetanistika, to jsou všechno studijní obory, nad kterými se kde kdo pozastaví a ptá se, proč vůbec něco takového studovat. Co lidi ke studiu humanitních oborů táhne a končí opravdu většina absolventů na pracovním úřadu?

„A co budeš jako dělat?“ Podobný sugestivní útok vás často čeká, když se mezi skupinou zaopatřených dospělých, kteří mají „své odžito“ nebo trochu povrchních studentů technických a přírodovědných oborů zmíníte, že studujete třeba estetiku. Oni přece lépe vědí, že o práci je zájem a podobných „nýmandů“ jako vy, je třeba tak akorát na úřadu práce.

Samozvaných odborníků, kteří a priori odsuzují všechny studenty humanitních oborů a váží si jen techniků, mediků nebo právníků je poslední dobou čím dál tím víc. Vlnu zvedla v poslední době také kauza nejmenování docenta Putny profesorem (které se mimochodem věnoval Jonáš Zbořil v rubrice Prolomit vlny).

Málokdo už ovšem ví, že míra nezaměstnanosti absolventů filozofických, společenskovědních a humanitních fakult v celé ČR nepřekračuje v průměru 4 %. Z těch nejznámějších uveďme třeba FF UK (3 %), FSV UK (2 %), FHS UK (1 %), FF MU (8 %), FSS MU (5 %) a FF UP (6 %).Pro srovnání nezaměstnanost absolventů ČVUT byla v roce 2010 čtyřprocentní.

Samozřejmě, že se zaměstnání hledá s titulem z IT nebo medicíny asi lépe. Jenže tak zvané soft skills, přizpůsobivost a společenskost takovým lidem často chybí a naopak humanisté je berou jako základ. Díky tomu se dokážou rychle přizpůsobit pracovnímu prostředí a pole jejich působnosti je takřka neomezené. I přes složitější začátky, mají před sebou zaručenou kariéru.

02469098.jpeg

Navíc vzdělaných lidí ve společnosti nikdy není škoda, spíš naopak. A Česká republika stále patří vzhledem k Evropské unii k podprůměru v počtu vysokoškoláků. Titulem se u nás honosí zhruba 1,1 milionu lidí.

O tom, jak a proč studovat humanitní obory a s jakou perspektivou, byla v úterý řeč v Universu. Hosty byli Dana Nerudová, studentka mediálních studií na FSV UK, Martina Pelcová z oboru žurnalistika a sociologie na FSS MUNI a zakladatel oboru tibetanistika na FF UK Daniel Berounský.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka