Universum: Studenti se postavili za své rektory ve sporu s Hradem

1. listopad 2016

51 studentských spolků, komor, rad a unií se podepsalo pod prohlášení, které vyjadřuje podporu rektorům. Ti se rozhodli nezúčastnit slavnostního předávání státních vyznamenání u příležitosti státního svátku 28. října. Důvodem bylo opětovné nepozvání všech rektorů na ceremoniál ve Vladislavském sále.

Takové spojení studentů je v moderní historii českých univerzit nebývalé. Analogií může být snad jen protest proti reformě vysokého školství ministra Dobeše v roce 2012. I když tehdy mělo sjednocení jinou formu: jednalo se o demonstrace v ulicích univerzitních měst, kdežto nyní jde pouze o společné prohlášení a malé shromáždění na Hradčanském náměstí v Praze. Přesto je prohlášení důležitým projevem jednoty akademické obce, která si váží svých práv a tradic. Ukazuje, že studenti se umí v zásadních otázkách rychle spojit a že je jejich hlas slyšet.

Spor mezi Hradem a akademickou obcí trvá již od začátku funkčního období prezidenta Zemana. V roce 2013 si můžeme vybavit spor o jmenování profesorů, zejména o udělení profesury Martinu C. Putnovi. Zmíněného akademika se zastal také rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Grubhoffer, společně s rektorem Masarykovy univerzity Mikulášem Bekem, následně nedostal pozvání na předávání státních vyznamenání 28. října. Podle mnohých hlasů byla za nepozváním obou rektorů právě neshoda s názory prezidenta Zemana a osobní spory.

Pozvání všech rektorů byla do té doby tradice, kterou se nový prezident rozhodl nedodržet. Česká konference rektorů situaci okomentovala v roce 2013 takto: „Pozvání rektorů veřejných vysokých škol hlavou státu na oslavu státního svátku ČR spojenou s předáváním státních vyznamenání jsme vždy chápali jako symbolický projev významu těchto škol pro společnost a stát. Pozvání jen některých z nich a odmítnutí jiných proto považujeme za velmi nešťastné.“

03735501.jpeg

Většina rektorů se následně slavnostního ceremoniálu nezúčastnila. Celý scénář se opakoval i v následujících letech, rektoři Masarykovy univerzity a Jihočeské univerzity pozvání nedostali a jejich kolegové účast na ceremoniálu na jejich podporu odmítali.

Pokračoval také spor o jmenování profesorů, který se nakonec dostal i k soudu. Univerzita Karlova, Vysoká škola ekonomická a tři docenti, kterým bylo profesorské jmenování odmítnuto, podali na prezidenta republiky žalobu. Zatímco Jan Eichler svou žalobu stáhl, domáhání se udělení titulu mu připadalo nedůstojné, Ivan Ošťádal a Jiří Fajt se s prezidentem stále soudí.

Podle univerzit porušuje prezident zákon o vysokých školách. Prezident Zeman své rozhodnutí odůvodňuje Ošťádalovou spoluprací s StB a Fajtovi vyčítá údajnou dohodu s bankou, z níž měl finančně benefitovat.

Mezi akademiky a Hradem se odehrávají i další konfrontace. Před dvěma týdny rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek v reakci na prohlášení nejvyšších ústavních činitelů, tedy i prezidenta, ke vztahu k Tibetu a Číně vyzval ostatní české univerzity k vyvěšení tibetských vlajek. K symbolickému aktu se přidala Univerzita Palackého v Olomouci, Univerzita Pardubice, Západočeská univerzita v Plzni a některé další.

Čtěte také

A tím se dostáváme do současnosti. Zatímco Libor Grubhoffer již ve své rektorské funkci dosloužil, Mikuláš Bek opět pozvánku do Vladislavského sálu nedostal. Většina rektorů se znovu rozhodla ceremoniálu neúčastnit. Některým vadí, že pozvánku nedostali všichni, jiní jako důvod uvádějí zahraniční cestu nebo pracovní povinnosti, případně důvod nesdělili vůbec.

Prezidentův mluvčí na neúčast rektorů reagoval na svém twitterovém účtu takto: „Pan prezident uvažuje o tom, že kvůli jednoznačné neúctě ke státnímu svátku rektory, kteří odmítnou pozvání na 28. 10., za rok nepozve.“

A zde se dostáváme k avizovanému spojení 51 studentských spolků, které rozhodnutím svých rektorů vyjadřují jmenem studentů českých vysokých škol podporu.

„Studenti a studentky českých vysokých škol, studentské spolky a iniciativy vyjadřují podporu čelním představitelům českých vysokých škol, kteří odmítli účast na slavnostním ceremoniálu výročí založení Československé republiky... Vysoké školy jsou nedílnou součástí občanské společnosti a demokratické tradice České republiky. Nepřijde nám proto vhodné, aby prezident ČR na základě osobních důvodů opakovaně znemožňoval některým reprezentantům vysokých škol účast na oslavách vzniku samostatného Československa,“ píší studenti.

Jedním z organizátorů akce je student pedagogické fakulty v Praze Tomáš Bederka: „Některé spolky i odmítly, to je potřeba říct, se pod to podepsat. Ať už z důvodu apolitičnosti, že to je moc apolitický, anebo naopak z přílišný političnosti.“

autoři: Jana Římanová , nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.