Universum v Českých Budějovicích: Komplikovaná volba rektora i vulgarity ve výuce

24. květen 2016

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích má konečně nového rektora. Po více než třech měsících, kdy se stále nedařilo rektora zvolit, se jím stal dosavadní děkan teologické fakulty Tomáš Machula. Zvolen byl ale až ve čtvrtém kole, a to nejnižší možnou většinou –­ 21 hlasy ze 40 akademických senátorů. Do čtvrtého kola volby totiž již nekandidoval předchozí rektor JČU Libor Grubhoffer.

Bývalý rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer je postavou, která doslova rozdělila univerzitu na dva tábory. Proslul svou občanskou angažovaností, kterou někteří chválí, pro jiné je ale trnem v oku. Grubhoffer podpořil Martina Putnu, když ho prezident Zeman odmítal jmenovat profesorem v roce 2013. Prezident poté rektora Jihočeské univerzity nepozval na předávání státních vyznamenání 28. října loňského roku. Pozvánku na Hrad tehdy nedostal také rektor Mikuláš Bek z brněnské Masarykovy univerzity. Spekulovalo se o tom, že v nezvolení Grobhoffera mohly sehrát roli politické tlaky. Mimo jiné také kvůli rektorově kritice krajského hejtmana Jiřího Zimoly.

Anketa, kterou pro Universum Radia Wave natočilo studentské rádio K2, ukázala, že většina studentů o celé kauze nic neví. Odpovědi jako „měli jsme tu hodně dobrých kandidátů, tak se asi nemohli rozhodnout“, „asi to muselo být dobře projednáno a dobře zvoleno, aby byl vybrán odpovídající rektor“ nebo „bylo potřeba více času, aby byl zvolen kvalitně, a myslím, že je dobře na takové věci nechvátat“ ukazují na to, že se studenti o dění na univerzitě příliš nezajímají. Často ani netuší, že rektora nevolí nějací „voliči“, ale akademický senát. Bývalého rektora Libora Grubhoffera někteří studenti chválí za kultivované vyjadřování názorů nebo za to, že pokud ho potkáte v kampusu, vždy se usmívá. Grubhofferovy reakce na společenské dění však většina z nich považuje za ryze osobní záležitost.

03099420.jpeg

Je zarážející, jak je role univerzity jako morální autority komentující společenské poměry pro studenty nesamozřejmá. Přitom hned první část vysokoškolského zákona uvádí, že vysoké školy „hrají aktivní roli ve veřejné diskusi o společenských a etických otázkách, při pěstování kulturní rozmanitosti a vzájemného porozumění, při utváření občanské společnosti a přípravě mladých lidí pro život v ní“.

Druhé téma, v souvislosti se kterým se JČU objevuje v médiích, je působení entomologa Martina Konvičky na katedře zoologie Přírodovědecké fakulty. Ve volném čase se docent Konvička věnuje proti­islámskému aktivismu a je proslulý svým vulgárním vystupováním na sociálních sítích. Důkazem, že se mu příliš nedaří oddělovat působení v akademické sféře od soukromých aktivit, byl případ, kdy v rámci facebookové konverzace údajně urážel studentku JČU. I poté co vyšlo najevo, že Ingrid Romancová je studentkou stejné instituce, kde docent Konvička působí, urážky neustaly. V rozhovoru pro Týden.cz k tomu uvedl: „Jen jsem jí na otázku ‚Co se stane, když si na vaše chování budu stěžovat na fakultě?‘ odpověděl: ‚Tak tě vyhoděj.‘“ Zajímalo nás, co si studenti myslí o tom, že docent Konvička na JČU stále působí, přestože etická komise doporučila vedení univerzity jeho další působení na univerzitě zvážit.

Ankety se účastnili i dva přímí studenti Martina Konvičky. Jedna studentka uvedla, že je v hodinách vulgární a jeho chování považuje za nevhodné. Mezi respondenty se objevil i Konvičkův fanoušek. Vulgarity v hodinách potvrdil, připadají mu ale sympatické: „Tak samozřejmě, ale to vůbec ničemu nevadí, pokud člověk není povrchní hovado. Jestli to nějaký holce vadí, tak nevím, asi je to pěkná p**a.“ O docentu Konvičkovi nám dále sdělil: „Kolikrát jsme spolu byli na exkurzi, chlastali jsme spolu, hulili, bylo to fajn.“ „Když nějaký člověk chce dělat, co ho baví, tak by to prostě měl dělat a neohlížet se na to, co na to řeknou ostatní lidi,“ myslí si jiná studentka o Konvičkových mimouniverzitních aktivitách.

03615233.jpeg

Obě kauzy ukazují na obecný problém nejasnosti hranic akademického a veřejného či politického působení pedagogů v České republice. V našem prostředí se dosud neustálila zvyklost, že vstupem do politiky ukončuje pedagog své působení v akademické sféře, což je na Západě samozřejmostí. Ve strachu z politické korektnosti neumíme rozlišovat mezi tím, kdy je a kdy není adekvátní komentovat společenské události.
Máte také problém se zorientovat v dění na univerzitě? Není vám jasné, jak probíhá volba rektora a kdo o ní rozhoduje? Poslouchejte Universum!

autor: Jana Římanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.