Universum: Žijte v cizině, pracujte u nás – digitální nomádství

17. září 2013

Čtyři měsíce žil ve španělské Malaze a přitom pracoval u nás. Jak to? Stačil mu laptop a připojení k internetu. Adam Marčan patří mezi tak zvané digitální nomády.

Je třeba samozřejmě něco umět a musíte při práci vystačit s počítačem. Digitální nomádi jsou proto většinou třeba správci sociálních sítí, copywriteři nebo programátoři. Jestli do podobné kategorie spadáte, neváhejte a vyrazte. Kamkoliv.

Pravidlem je vybrat zemi, ve které budete mít podobné náklady jako u nás. Podle Adama proto odpadají destinace podobné Paříži, Londýnu nebo New Yorku. Už v takovém Španělsku, Brazílii nebo Thajsku, kam se náš nejznámější digitální nomád vydává na konci listopadu, je to ale jiné a vystačíte s českým průměrným platem.

Několikaměsíční cestě samozřejmě předchází příprava, nebo třeba i trénink na Vysočině, a pár tisíc do začátku – třeba na pokrytí kauce za byt nebo jiné nečekané výdaje –, pokud ale vše zorganizujete, nic vám nebude chybět. Budete pracovat jako u nás, ale zároveň si užívat místní kuchyně i kulturního koloritu.

Potřeba je samozřejmě také sebedisciplína, ale tu musí mít vytrénovaný každý freelancer , mezi které se digitální nomádi řadí.
Poslechněte si záznam Universa, jehož hostem byl digitální nomád Adam Marčan.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka