Ve vlastní šťávě: Bezpočet neodolatelných druhů čočky

8. prosinec 2014
Ve vlastní šťávě

Proběhla nám tady nedávno čočka hnědá, tedy správně řečeno čočka jedlá. Taková, na kterou jsme zvyklí z krámu, ta čočka, kterou vkleče přebírala Popelka, aby potom směla na diskotéku. Ta, která se stala příčinou smutné skutečnosti, že pro většinu lidí je hnědá čočka prostě na černé listině. Svědčily o tom i reakce posluchačů. Ale ona naštěstí není jen jedna čočka.

Když jsem přemýšlel, jak druhy čočky, které znám, rozdělit, napadlo mě, že ideálně podle toho, co z nich chcete mít. Takže v zásadě na dvě skupiny – na kaši a al dente. Pokud si dáte hodně práce, můžete udělat kaši téměř z čehokoliv. Ale jsou čočky pro tenhle účel jako stvořené. Jednou z nich – lepivou a mazlavou – je naše stará dobrá hnědá čočka a její svěží, lehká a chutná exotická příbuzná, čočka červená a žlutá. Červenou čočku můžete koupit už docela běžně – loupanou, neloupanou nebo půlenou. Stejně tak žlutou čočku – což je v podstatě jen vyloupaná černá čočka – vigna mungo. Známe ještě vigna radiata, což je mezi našimi ultravegany tolik populární mungo, neboli mung beans, neboli mung dhal. Tady opět narážíme, stejně jako v případě fava bobů, na matoucí anglické přepisy operující bezostyšně se slovy fazole nebo čočka.

Čtěte také

Rozvaříte je cobydup. Klasická kombinace je červená nebo žlutá čočka, nasucho opražený římský kmín s celým koriandrem a celou černou hořčicí, čerstvé máslo, smažená cibulka s trochou mleté papriky a rajčata. Teplá nebo studená, je nakažlivě dobrá. Skvěle zahušťuje omáčky a polévky nejen pro bezlepkáře a v kombinaci s kokosovým mlékem si získá vaše sympatie. A polévka z červené čočky s krevetami nebo humrem – to je prostě nehorázná dobrota.

02849650.jpeg

Ale co když tu čočku nechci na kaši? Vítejte zpátky v Evropě. Od kopců Umbrie po hornatý Piemont se pěstuje hnědá drobounká čočka, kterou u nás můžete koupit jako čočku z Umbrie nebo Lenticchio Castelluccio. Má ořechovou chuť, pevnou slupku, která ji podrží, aby nám nepukla a neroztekla se na kaši. Vynikající jako vložka do polévky, do salátu, lahodná al dente. Francouzi nezůstali pozadu, a tak se v lepších restauracích můžete setkat se zelenou čočkou z Le Puy, oblasti z regionu Auvergne. Nerozváří se, je křehká a pevná, má vynikající chuť a podobné vlastnosti jako její italská sestřenka.

A nakonec Beluga. Jestli je vám to povědomé, je to správně. Beluga je druh kaviáru. Ale také se tak jmenuje drobounká černá čočka, která (s něhou uvařená a dobře ohlídaná) vytvoří zajímavou vázanou směs ne nepodobnou pravému kaviáru Beluga. Drobná černá zrnka lehce zahuštěná sama sebou. Vynikající a v poslední době často využívaná příloha k masům a rybám, do salátů nebo v úpravě à la rizoto. U nás seženete Belugu z Kanady, ale pěstuje se i v Asii, Rusku, v Jižní i Severní Americe. Takže ať na Nový rok dostanete pořádnou čočku!

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.