Ve vlastní šťávě: Chřest nekouše

26. duben 2013
Ve vlastní šťávě

Blíží se čas chřestu. Každoročně se vyhlašují neoficiální závody, kdo dostane chřest na talíř jako první. Kdopak to asi bude letos?Jako u každé jiné zeleniny zastávám názor, že méně je více, a chřest nemá kupodivu nic společného s chřestýšem, takže se ho za prvé nemusíme bát, že nás kousne, a za druhé si ho klidně můžeme dát, protože chřest je prostě jen další kytka, která se dá jíst a není jen pro snoby.

Chřest roste dokonce i u nás. Ovšem rozeznat český chřest od toho zahraničního je úkol nesnadný a po zkušenostech s farmářskými trhy je namístě bdělost a ostražitost. Jestli si chcete užít chřest akorát vykopnutý, nenechte si ujít slavnosti chřestu v Nelahozevsi nebo v Ivančicích nebo mrkněte na chřestfest na internetu. Chřest je kytka a jmenuje se asparagus. Obsahuje vápník, železo, selen a hořčík a kromě toho také hromadu vitamínů. Jeho tvar ho předurčuje zejména jako potravinu pro muže a následné potěšení pro jeho ženy. Chřest rozeznáváme bílý, zelený a světlounce fialový.
To podle toho, jak se odkopal. Je jen několik málo opravdu dobrých způsobů, jak uchopit chřest, bohužel doba je taková, že se budeme předhánět v tom, kdo z nás dokáže z chřestu vykouzlit větší exotiku, a jestli to bude pokračovat, za chvíli už ani nepoznáme, že chřest na talíři máme.

Kromě závodů, kdo bude mít chřest v hospodě jako první, a šampionátů, kdo vymyslí s chřestem větší vopičárnu, existují ještě závody v loupání chřestu. Jde o disciplínu více než důležitou, protože bez loupání je chřest k neužvýkání a také vázne mezi zuby. Vyplatí se neodkrajovat tužší konce chřestu nožem, mohlo by se stát, že netrefíme a dřevnatý kousek nám zůstane na talíři. Když uchopíte chřest a lehounce zapružíte, křehký chřest praskne právě v tom místě, kde dřevnatá část končí. Zelený chřest je na přípravu ještě méně náročný.

Chřest je zelenina jemná, až velejemná. A zasluhuje tedy jemné zacházení. Uvařit doporučuji v osolené a lehounce oslazené vodě se lžící másla nebo kouskem žitného chleba, který stáhne hořkost, a chřest vařit svázaný do svazku, aby se nám při manipulaci nepolámal. Jako něžný doprovod poslouží například lehounký bešamel, holandská omáčka nebo vinná pěna z Veltlínu, máslové omáčky a smetanové krémy. Pokud jste puristi a chřest vás uvádí v úžas svou jemnou chutí, postačí vám jen syrové máslo, které necháte rozpustit na horkém chřestu. Komu tam chybí křupka, může si prostě na másle opražit trochu strouhanky z bílého chleba a smíchat ji s nasekanou zelenou petrželkou, pokud nejste až tací minimalisti, přidejte ještě pár lupínků pecorina.
Pokračujeme dál pro méně náročné diváky. Svazky dvou až tří chřestů, důkladně spoutaných schwarzwaldskou šunkou nebo o něco jemnějším prosciuttem.

02875510.jpeg

Blanšírovaný a vychladlý chřest můžeme podávat také v salátu, se zálivkou z olivového oleje a citrónové šťávy. A vrcholem hulvátství a primitivismu může být zelený chřest požíraný zastudena, namáčený do rozličných dipů. A zůstal nám tady odpad z chřestu, který nám báječně poslouží k přípravě chřestového krému, chřestový krém se báječně zhmotní v chřestovém rizotu ozdobeném špičkami chřestu. No a úplně nakonec můžeme chřest použít jako elegantní doplněk střeďounce propečeného masa, jako například kachních prsou, jemnějšího hovězího nebo telecího masa. Přeji dobrou chuť všem chřestožroutům!!!

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.