Ve vlastní šťávě: Hledá se kuchař. Značka – takhle práce není pro slabochy

Nastupující generace má s některými faktory práce v kuchyni několik problémů. V první řadě žijí v dojmu, že dřina je pro imigranty ze severní Afriky nebo ze zemí bývalého východního bloku - Foto: CC0 Public domain

Nastupující generace má s některými faktory práce v kuchyni několik problémů. V první řadě žijí v dojmu, že dřina je pro imigranty ze severní Afriky nebo ze zemí bývalého východního blokuFoto: CC0 Public domain

Kuchařina je sezónní záležitost. V průběhu roku se střídají různá období a s nimi přichází pracovní nabídky na rozdílné pozice. Někdy vám volají kolegové a usilovně hledají grilaře, příloháře, pravou ruku šéfkuchaře, cukráře nebo jenom krátkodobou výpomoc. Momentálně zažíváme dobu, kdy je docela dost práce, ale nedostatek zkušených a spolehlivých kuchařů.

Na tom by nebylo nic zvláštního. Jak bylo řečeno, období se prostě střídají. Hraje v tom roli sezónnost (tedy v zimě na hory a v létě k vodě), ekonomická situace nebo imigrační politika zemí na východ i na západ od nás. Ještě donedávna jste jako páku na dobrého kuchaře mohli použít peníze. Skutečného machra jste nalákali také na dobrý kolektiv, výhodné podmínky nebo stačilo zabrnkat na strunku ambicí a nabídnout zajímavou profesní zkušenost. Teď ale přichází doba, kdy jsou veteráni už dost vytahaní po mejdanech v devadesátkách a taky nejsou dostatečně pružní. Nechtějí se učit novým věcem a o jejich zkušenosti je čím dál menší zájem. 

Nastupující generace má s některými faktory práce v kuchyni několik problémů. V první řadě žijí v dojmu, že dřina je pro imigranty ze severní Afriky nebo ze zemí bývalého východního bloku. Jinými slovy, evropská smetánka nehodlá nastavovat krk, hlavu, ruce i nohy ve špinavé a nízce hodnocené práci v gastronomii. V téhle branži týdenní dovolená znamená přijít o plat. Být nemocný je pro „slečinky“, vy si musíte vzít pilulku proti bolesti a horečce (tzv. růžovýho kámoše). Dokud stojíte na nohou a udržíte nůž, tak se prostě pracuje. Popáleniny a řezné rány se řeší za pochodu a při nevolnosti jdete na chvíli na vzduch. 

Kuchař – kuchyně - Foto: CC0 Public domain

Nezní to jako práce snů. Ještě donedávna bylo tohle všechno samozřejmost. Dnes zaměstnavatelé zoufale a nesmyslně zvyšují mzdu. Není výjimkou, že mladý nezkušený kuchař s minimem znalostí dostává plat odpovídající pozici ostříleného matadora. Je vyžadována vysoká odměna už jen za ochotu nechat se zaměstnat. 

Čtěte také: Ve vlastní šťávě: O skvělé šéfkuchařky nás ochuzují předsudky

Repertoár restaurací se bez ohledu na kvalitu vybavení a úroveň technologií zjednodušuje na otáčení karbanátků na grilu a důsledné dopékání masa z Jižní Ameriky. Někteří adepti kuchařského řemesla pak neumí ani uvařit knedlík nebo vykouzlit průměrnou omáčku, i kdyby podváděli a přidávali do jídla chemku. Problém je vývar, jakákoliv sofistikovanější kuchařská technika nebo plating – tedy aranže jídel při servisu (v každém kuchaři se skrývá nepochopený umělec). Problémem je taky tempo, produktivita, spolehlivost a ego. Podle všeho nadchází doba, kdy se kuchaři budou rekrutovat z řad nadšených amatérů a ekonomických migrantů. A tvář naší gastronomie se bude postupně proměňovat. Doufejme, že k lepšímu. 

Pořad: Ve vlastní šťávě  |  Stanice: ČRo Radio Wave
Čas vysílání: pátek 16:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Anketa

 

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace